Kultura

FOTO U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba Ahmeta Ertuga ‘Točka iščeznuća’

ertug ugd izlozba 14122017 1

Izložba fotografija suvremenog turskog fotografa Ahmeta Ertuğa ‘Točka iščeznuća’ otvorena je u četvrtak navečer u Umjetničkoj galeriji.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset djela velikog formata koje je Ertug fotografirao u protekle dvije godine u Italiji te u Dubrovniku u rujnu ove godine.

-Kao arhitekt bio sam vrlo impresioniran kvalitetom i očuvanjem dubrovačke arhitektonske baštine, što mi je predstavljalo posebnu motivaciju. Kad sam prvi put došao u Dubrovnik bilo je nevjerojatno. Za mene Dubrovnik je jedan od najočuvanijih gradova u Europi i mogao bi poslužiti kao pravi arhitektonski primjer na mnogim sveučilištima – rekao je Ertug.

-Postoji umjerena ravnoteža očuvanja grada i života koji se u njemu odvija, a koji je prilično skladan, budući da na primjer u povijesnoj jezgri nije dopušten promet vozila. Predivan je primjer za ostatak svijeta – kazao je Ertuğ te je objasnio zašto je na izložbi izložio i jednu fotografiju dubrovačkog eksterijera, budući da u pravilu snima interijere.

-Dubrovnik svoj interijer pokazuje na eksterijeru. Moja potraga za dušom zgrade je ponekad u interijeru, ali je u Dubrovniku bila na fasadama. Interijer se u Dubrovniku sjajno vidi na fasadama, a to je inače razlika u svakom gradu u kojem sam radio. Moj posao je pronaći gdje se krije duša zgrade. Inače ne fotografiram eksterijer zgrada jer me to ne impresionira. U Italiji su interijeri magični, ali su u Dubrovniku eksterijeri nevjerojatni – objasnio je Ertuğ.

-Na izložbi je izloženo i pet fotografija Dubrovnika, čime je Dubrovnik ugrađen u dio autorovog opusa zapadnoeuropske reprezentativne arhitekture. Ovim ispunjavamo osnovno poslanje Umjetničke galerije kroz promociju Dubrovnika i naše baštine. Ponosni smo i zadovoljni rezultatom jer je izložba bila produkcijski složena. Još jednom je Umjetnička galerija oživjela vrhunskom izložbom – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije te kustos izložbe Marin Ivanović.

Inače, radovi s ove izložbe bit će dio izložbe koja se tijekom 2018. i 2019. godine prikazuje u Francuskoj.

Ahmet Ertuğ, rođen 1949. godine, nakon studija arhitekture u Londonu, usavršavao se u Engleskoj, Iranu i Turskoj. Fotografijom se počinje baviti tijekom studija snimajući ulični život zapadnog i istočnog Londona. Njegova predanost fotografiji dogodila se nakon što je primio prestižnu stipendiju Japanske zaklade za fotografije tradicionalne japanske arhitekture.

Njegovi projekti fotografiranja arhitektonske baštine objavljeni su u više od 30 najvažnijih knjiga o umjetnosti. Najvažnije samostalne izložbe imao je u Parizu, Londonu, New Yorku, Beču i Istanbulu. Fotografirao je neke on najvažnijih opernih kuća, knjižnica i kazališta, a trenutno fotografira palače, kazališta i knjižnice u Italiji.

Kustosi su izložbe ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović i Jelena Tamindžija, kustosica s bogatim međunarodnim iskustvom.

Realizacija tehnički iznimno složenog projekta ostvarena je uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i sponzorskih partnera Turkish Airlinesa, hotela Rixos Libertas Dubrovnik i Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka 2018. godine.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist