Kultura

FOTO ‘U agoniji’ jedne obitelji

kmd agoniji1688

Druga premijera sezone 2013./2014., Krležina 'U agoniji' u režiji Jupe Juvančića, večeras je premijerno prikazana dubrovačkoj publici.

Od ukupnog opusa Glembajevih, upravo 'U agoniji' u sat i pol vremena gusto zbija međuljudske odnose od početka tri, a do kraja dva glavna lika, Frane Perišina kao baruna Lenbachom, njegove Laure, te Laurinog dr. Križoveca. Uz njih izvrsno utjelovljuje Madeleine Petrovnu Izmira Brautović, a tu su još i Anita Bubalo, te Marko Kriste.

 Posebnog ovog djela leži u detaljnim opisima stanja duše jedne bogata, a istodobno trule obitelji (nekad) visokog staleža. Unutar kratkog kazališnog vremena, publika je imala priliku iščitati najprljavije i najniže ljudske emocije, pomiješane s najplemenitijim osjećajem – ljubavlju. U ljubavi Laure i doktora, ili izgubljenoj ljubavi Laure i baruna Lenbacha, pronalazi se detaljna gradacija uspjeha i propasti, što je jedna od prepoznatljivijih 'krležijanskih' situacija. Svakako, predstava za gledanje i pamćenje.

'U agoniji' na pozornici KMD -a ima dvije posebnosti: prva je odavanje počasti Miroslavu Krleži, u godini kada se slavi 120 godina od njegovog rođenja; a drugi je 16.11. Noć Kazališta, kada je planirana premijerna izvedba. „U agoniji“ je drugi tekst u nizu trilogije o Glembayevima, ujedno i Krležin najizvođeniji i kritički najbolje ocijenjen tekst. Svojim značajem je zaživio na mnogim pozornicama, te uvijek iznova golica maštu kroz intrige ljubavnog trokuta između baruna Lenbacha i Laure Lenbachove, te Dr. Ivana plemenitog Križoveca.

O predstavi:
U predstavi igraju: Frane Perišin, Jasna Jukić, Vladimir Posavec Tušek, Izmira Brautović, Anita Bubalo, Marko Kriste.
Redatelj: Joško Juvančić, dramaturginja: Katja Bakija, scenograf: Marin Gozze, kostimograf: Željko Nosić, odabir glazbe: Paola Dražić – Zekić.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist