Kultura

FOTO Sretan 70. rođendan Fotoklubu ‘Marin Getaldić’!

foto klub getaldic11

Izložba ‘Fotoklub Marin Getaldić – 70 godina” povodom sedamdesete obljetnice djelovanja dubrovačkog fotokluba otvorena je u petak navečer u Palači Sponza.

Na izložbi su prikazane fotografije 53 autorica i autora, uglavnom aktivnih članova kluba ali i nekih koji su obilježili djelovanje kluba kroz protekla desetljeća.

Podsjetimo, nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, u sklopu tadašnje Narodne tehnike Hrvatske, danas poznate kao Hrvatska zajednica tehničke kulture osnovan je Fotoklub Marin Getaldić. U početku skromne opreme i broja članova brzo je izrastao u respektabilan klub na prostorima bivše države, kako po broju članova tako i po uspjesima koji su ti članovi postizali na fotografskim salonima.

U klubu su u tom periodu djelovali brojni fotografi koji su ostavili trag u hrvatskoj fotografiji i šire kao što su Željko Šoletić, Mišo Ševelj, Željko Tutnjević, Najka Mirković, Ljubo Gamulin, Pavo Urban i mnogi drugi. Nakon Domovinskog rata, a zbog gubitka prostora za rad, klub životari samo na papiru do 2009. godine kada skupina, u međuvremenu stasalih fotografa, na čelu s Eugenom Miljanom ponovno započinje s aktivnostima.

Ove godine, obilježavajući 70 godina od osnutka Fotokluba Marin Getaldić, klub zaokružuje desetljeće aktivnosti, brojnih domaćih i međunarodnih izložbi, predavanja, radionica, druženja i foto izleta s posebnim naglaskom na rad s dubrovačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima kao zalogom za budućnost i garancijom dugovječnosti fotoamaterizma u Dubrovniku.

Osim sedamdesete obljetnice Fotokluba Marin Getaldić ove godine se obilježava i devedeset godina fotoamaterstva u Dubrovniku od davne 1927. kad je u našem gradu osnovana fotosekcija pri hrvatskoj sokolskoj organizaciji.

 

 

Pročitajte još

(FOTO) Spektakularna Opera Gala zatvorila 75. Dubrovačke ljetne igre

Dulist

FRANKOVIĆ NA ZAVRŠNOJ PRESSICI Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

[VIDEO/FOTO] Orlando odlazi Zrinki Cvitešić, Papandopulo kvartetu i Simfonijskom orkestru HRT-a

Dulist