Aktualno

[FOTO] SPARTAN TRAIL STIŽE U DUBROVNIK ‘Utrka u kojoj će cijeli svijet željeti sudjelovati!’

spartan

Jedna je od najpoznatijih svjetskih trail utrka, Spartan Trail prvi put stiže u Hrvatsku, a domaćin je Grad Dubrovnik. Start utrke je u nedjelju u 6.30 sati, a sportaši će se utrkivati na utrkama od 10k, 21k i 50k. Utrka s ‘pogledom na more’ kreće iz Cavtata, a završava na Srđu. Uoči utrke, u prostorijama TZ Dubrovnik održana je konferencija za medije.

– Doći u Dubrovnik uvijek je specijalan trenutak i kad je Joe došao prije godinu i pol dana odmah je rekao moramo imati događaj u Dubrovniku. Mi smo rekli, to je naša misija. Odlučili smo se na Spartan Trail zbog okoline i tako se rodila suradnja. Bez podrške Grada i lokalnih partnera to ne bi bilo moguće. Mislim da smo doveli prekrasan događaj koji će, nadam se, biti i preko deset godina u Dubrovniku. Spartan Trail je dio svjetske serije, a ovo je jedna od najljepših lokacija, rekao je Jurica Barać, voditelj projekta Spartan Trail u Dubrovniku. Inače, Dubrovnik ovime postaje dio globalne serije Spartan događaja koji se održavaju u više od 40 zemalja svijeta, uz preko 300 događaja godišnje te stotinu tisuća natjecatelja.

-Organiziramo događaje u cijelom svijetu, u 45 država, ali postoji nekoliko mjesta poput Dubrovnika koja su toliko nevjerojatna da je čast biti tu. Vjerujem da će za nekoliko godina ovo biti broj 1 utrka u svijetu. Sljedeće godine imat ćemo večeru na Zidinama, trčat ćemo unutar Zidina, bit će to utrka u kojoj će cijeli svijet željeti sudjelovati i jako sam uzbuđen, dodao je Joe De Sena, osnivač i Ceo Spartan Race. Utrku prate milijune ljudi što će, kako navodi direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miroslav Drašković, svakako doprinijeti Gradu kao destinaciji sportskog turizma.

– Već smo imali neke sportske događaje koji su se razvili u događaje za koje se zna, tu je u prvom redu DuMotion. Cijela priča oko Spartana i Dubrovnika počela je prošle godine našim javnim pozivom za manifestacije. Pratio sam Spartan osobno pa sam znao i što je to. Pričali smo, dodijelili sredstva javnim pozivom jer je sigurno da će to generirati i broj turista i sudionika koji će dolaziti u Dubrovnik. Imamo najbolja očekivanja sa Spartanom i mislimo da će svakako utjecati i na turizam, rekao je Drašković. Osim toga, utrka će obuhvatiti i šire dubrovačko područje.

– Ne želimo samo Dubrovnik, želimo prikazati ono što je jako bitno a to je cijelo dubrovačko područje. U suradnji s Općinama Konavle i Župa dubrovačka prikazujemo sve ljepote, krećemo iz Cavtata, penjemo se starom željezničkom prugom prema konavoskim selima. Sedamdeset posto utrke je s pogledom na more. To je jedna od rijetkih prilika kad trkači mogu sve doživjeti. Završavamo na tvrđavi Imperijal koja nam je posebno bitna. Želimo Dubrovčanima i svima koji gravitiraju ovom području pokazati koliko je Srđ važan za ovaj grad. Želimo da sve staze u budućnosti budu naslijeđe ove utrke nama građanima i onima koji će doći, rekao je Alen Bošković, direktor Utrke Spartan trail Dubrovnik. Pročelnik Grada Dubrovnika, Dživo Brčić dodao je kako ovakvo događanje znači puno za Dubrovnik.

-Mislim da se Dubrovnik dokazao kao izvrsna destinacija za ovakve i slične sportske događaje, prije svega zahvaljujući projektu DuMotion. Tu je cijeli niz drugih događanja poput Triatlona. Sve daje Dubrovniku daje jednu vrijednost više. Cijela namjera gradske uprave je bila dovesti ovakvo natjecanje u predsezonu i posezonu kad nisu tako velike gužve kako bismo pružili održivi turizam, turizam kroz cijelu godinu. Grad Dubrovnik će tu biti maksimalno na pomoći i sljedećih godina, nadam se da ćemo nastaviti odlično surađivati, istaknuo je Brčić.

Očekivanja uoči utrke otkrio je i Dean Karnazes, višegodišnji maratonac koji je u pedeset dana istrčao pedeset maratona u pedeset država Sjedinjenih Američkih Država, čime je upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda

– Koliko sam dosad vidio sve izgleda idealno. Vidio sam puno utrka, ali vjerujem da ovo može postati jedna od najpopularnijih utrka na svijeta. Imam velike nade za ovu utrku i čast je biti ovdje, zaključio je.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist