Kultura

[FOTO] ‘SNOVI’ ISPUNILI DVOR U nedjelju završni koncert!

dso snovi 8

Sinoćnji koncert Stradun Classic festivala u atriju Kneževa dvora zaintrigirao je publiku već samim naslovom ‘Träume (Snovi)’. Naslov koncerta proizašao je iz posljednje, pete pjesme znamenitog Wagnerovog ciklusa ‘Wesendonck lieder’ koji se našao na programu trećeg koncerta festivala, a koje je izvela Sara Gouzy. Ova mlada francuska mezzosopranistica, kojoj je ovo bio prvi nastup u Dubrovniku i Stradun Classic festivalu, ispraćena je velikim pljeskom, ne samo od strane publike već i svojih kolega glazbenika!

Na programu koncerta našla se i Straussova simfonijska poema ‘Till Eulenspiegel einmal anders’, koja opisuje priču o Tillu, vrlo popularnoj ličnosti iz srednjovjekovnog njemačkog folklora, te Brahmsov Klavirski kvartet br. 3 koji nosi emociju skladateljeve patnje i ljubavi prema Clari Schumann.

Program su izveli Gordan Nikolić (violina), Mirabai Weismehl Rosenfeld (violina), Roman Spitzer (viola), Celine Flamen (cello), Justus Grimm (cello), Frano Kakarigi (kontrabas), Milena Lipovšek (flauta), Tom Owen (oboa), Marija Pavlović (klarinet), Boštjan Lipovšek (rog), Pieter Nuytten (fagot) i Maria Meerovitch (klavir).

Završni koncert Stradun Classic festivala održat će se u nedjelju 1. rujna također u atriju Kneževa dvora. Budući je najavljeni gost festivala, legendarni cellist Mischa Maisky zbog zdravstvenih razloga bio spriječen nastupiti na festivalu, program je promijenjen, no složen u znaku podrške i prijateljstva. Naime, uz Stradun Classic festivalski orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar pod umjetničkim vodstvom legendarnog violinista Gordana Nikolića, kao solisti će nastupiti violist Roman Spitzer, klarinetistica Marija Pavlović i cellist Justus Grimm, a izvest će niz remek djela glazbene literature: Mozartovu Sinfoniu Concertante za violinu, violu i orkestar, Straussovu Romancu za klarinet i orkestar, Dvořákov ‘Silent Wood’ iz ‘Češke šume’ I Mozartovu Prašku simfoniju.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

Zatvaranje ovogodišnjeg izdanja Ponta Lopud Jazz Festivala

Dulist

Privodi se kraju Stradun Classic, počinje Dubrovačka glazbena jesen

Dulist

Art Radionica Lazareti poziva na izložbu Maje Marković

Dulist