Zanimljivosti

FOTO Slatke delicije za očuvanje tradicije

mantala 08

Jutros se u prostorima DEŠE održavala prva radionica u nizu manifestacije ' Slatki tjedan u susret Božiću', a za početak se radila mantala.

Mantala, kontonjata, arancini, bruštulani mjenduli samo su dio prozivoda koje su donijele vrijedne žene na ocjenivanje.

Najvažnije je da postoji interes i da smo probudili ljude iz našeg Grada i županije, i imamo ljude iz Konavala, Župe, a nadamo se da će nam se pridružiti i sa Pelješca, Mljeta i Dubrovačkog Primorja kao i svake godine rekla je Jenny Hansel, predsjednica udruge 'Deša'.

Program se nastavlja, tako će se do kraja tjedna u vremenu od 9 do 12 održati  radionica padišpanja, arancina, džema od ljute naranče, prikala i bruštulanih mjendula. U srijedu će se u popodnevnim satima kušat  sve pristigle delicije te izabrati najbolje za ovu godinu. 

Najboljim će se dodijeliti zlatne i srebrene plakete za izvrsne proizvode kako bi na taj način motivirale naše žene da rade autohtone proizvode i da tradicija pravljena kontonjate i mantale ne izumre, jer za Božić je uvijek bio običaj donijeti komadić te slatke delicije.

Mi na taj način oživljavamo tradiciju i doprinosimo prenošenju znanja o nematerijalnoj baštini na iduće generacije zaključila je Jenny Hansal.
  

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist