Kultura

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

koncert 2

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Sebastiana Langa-Lessinga i renomirana violončelistica Monika Leskovar, sinoć su u Kneževom dvoru izveli skladbe Rossinija, Čajkovskog i Mendelssohna.
Da je bilo dobro potvrđuje mnogobrojna publika koja je nastup nagradila ovacijama i dugotrajnim pljeskom, a za koncert se tražila i karta ‘više’.

-Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne, ovo je odličan početak i želim vam sve najbolje u nastavku festivalske sezone i puno odličnih koncerata! – kazao je Sebastian Lang-Lessing koji titlu glazbenog ravnatelja nosi na pet kontinenata.

Naime, Lang-Lessing je 2020. godine imenovan glazbenim ravnateljem Korejske nacionalne opere. Njegova znatiželja, svestranost, širok repertoar i interes za sve kulture čine ga jedinstvenim umjetnikom koji na pet kontinenata nosi titulu glazbenog ravnatelja. Njegov operni repertoar broji preko 80 djela, dok simfonijski obuhvaća sva razdoblja od baroka do nove i suvremene glazbe. Njegov blizak, osoban odnos sa Schumannovim, Mendelssohnovim, Brahmsovim i Beethovenovim simfonijama može se čuti na brojnim snimkama i koncertima.

Nakon koncerta publici se obratila i čelistica Monika Leskovar.

-Uvijek je poseban doživljaj svirati u Kneževu dvoru, a pogotovo kad ima toliko ljudi koji pažljivo slušaju koncert. To je prekrasan spoj i dogodi se jedna čarolija kada publika ovako pozorno sluša, a meni to jako pomaže. Hvala svima! – rekla je s oduševljenjem jedna od najtraženijih hrvatskih violončelistica, Leskovar.

Pozornost publici skrenula je već 1995. kada je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Već sljedeće godine, debitirala je na Dubrovačkim ljetnim igrama te postala miljenicom festivalske publike. Osim pobjede na navedenom natjecanju, Leskovar je pobjednica i drugih međunarodnih natjecanja kao što su: ARD-ovo natjecanje u Münchenu, “Mstislav Rostropovič“ u Parizu, “Roberto Caruana“ u Milanu te „Adams“ u Christchurchu.

-Savršena je bila energija i komunikacija između članova orkestra, solista i dirigenta, a to je jedna posebna emocija – zaključila je Mirabai Weismehl Rosenfeld, koncert majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist