Politika

FOTO: Šalja obećao referendum o golfu

salja17

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Niko Šalja odgovarao je danas na mnoga pitanja u hotelu Park na parlaonici u organizaciji Foruma mladih SDP-a.

Došli su ga podržati i starije kolege poput predsjednica SDP-a Olge Muratti i člana Mladena Gojuna. Bio je tu i Hrvoje Pešel iz Dubrovnik Regije.

Raspravu je, nakon kratkotrajnog muka, otvorila Adrijana Kremenjaš. Daničić iz Europskog doma Dubrovnik koja mu je postavila pitanje vezano za odlazak mladih iz Dubrovnika.

– Grad Dubrovnik nema neke mogućnosti utjecati da mladi nakon završetka školovanja ostanu tu raditi. Nastavit ćemo s programom stipendiranja i kredita te da se omogući završetak pripravničkog staža i polaganja državnih ispita što nije naravno dovoljno za sve mlade– istaknuo je u svom odgovoru Niko Šalja. Što se pak tiče izgradnje golf terena na Srđu Niko Šalja istaknuo je kako je to važna investicija po pitanju otvaranja novih radnih mjesta.

– Sada je u izradi Studija utjecaja na okoliš. Moje mišljenje je da grad mora dozvoliti da se ta procedura nastavi. Mogu reći da će nova gradska uprava omogućiti raspisivanje referenduma. Prije procedura dobivanja lokalne, građevinske i druge dozvola  bitno je da se to stavi na referendum– rekao je Šalja. Na pitanje što ako taj projekt ne prođe na referendumu, istaknuo je da je on obvezujući i da će golf biti skinut iz UPU-a. No, tada će biti potrebno, dodao je, zatražiti uklanjanje toga projekta iz županijskog plana.

Što se pak tiče novaca koje je investitor uložio, dodao je:

–  Nitko nije preuzeo obvezu vraćanja novaca investitorima. Ako je netko tako nešto obećavao neka snosi tu odgovornost – naglasio je.  
Hrvoje Pešel iz Dubrovnik Regije iskoristio je ovu parlaonicu kako bi  pitao Nika Šalju gdje je bio u vrijeme javne rasprave o golfu prije 14 dana.
– Bio sam na putovanju s obitelji u Mariboru i to neću propustiti pa da su došli predsjednici svih država u Dubrovniku – odgovorio mu je Šalja. Drugo Pešelovo pitanje bilo je vezano za tužbu koje je Grad Dubrovnik podigao protiv poduzeća Babin kuk vezano za zemljište na istoimenom gradskom području.

– Je li tužba povučena i smije li se to bez  znanja Gradskog vijeća?- upitao je Pešel.

– Tužba u prvostupanjskoj razini nije uvažena, na što je Grad uložio žalbu i čeka se drugostupanjsko rješenje. Koliko znam tužba se nije povukla. Zalagat ću se za vraćanje tog zemljišta Gradu, ali prvostupanjski sud je rekao da za to osnove nema, treba čekati rješenje drugostupanjskog tijela, ako i ono bude u korist Babinog kuka, ne mislim da treba nastaviti dalje– odgovorio je. Što se pak tiče zapošljavanja pripravnika, Pešela je zanimalo čiji je to projekt:

– To je projekt koalicijske vlasti, bili smo za njega i nastavit ćemo ga – odgovorio je Šalja.

Na pitanje što ako UPU Srđa dođe na Vijeće prije izbora, a da se referendum o tome projektu ne održi, hoće li SDP za njega glasati, Šalja je izbjegao odgovoriti.

– Iako nisam član GV-a, moje je mišljenje da nema nikakve svrhe da GV u mjesec prije izbora, donosi takve važne dluke. Ali referendum je nešto što slijedi iza toga. Moje je mišljenje da se to neće doći na Vijeće u ovom sazivu – naglasio je ponovivši da će provesti referendum kad dođe na vlast.

– Zašto ga gradonačelnik nije proveo, ne znam. Odluka da ne idemo zajedno na izbore  sve govori. Ali prije donošenja Studije utjecaja na okoliš  nije bilo svrhe ići na referendum –dodao je Šalja.

– Grad je tražio jako puno sportskih i javnih sadržaja, uređenja tvrđave na Srđu. To je doprinos Gradu – nastavio je dalje Šalja odgovarajući na pitanja o golfu.

– Vi ste time zadovoljno, ne bi tražili više. Zatečen sam – dobacio mu netko od okupljenih.

-Ne bi tražio više uz prihvaćanje Studije utjecaja na okoliš, svih dozvola, uz naravno prvenstveno izgradnju javnih sadržaja, a kasnije vila. To je koliko ja znam i dogovoreno. To po mom mišljenju zadovoljava interese Grada – zaključio je Šalja.
U pomoć mu je oko golfa na Srđu uskočila predsjednica SDP i predsjednica GV-a Olga Muratti

– Ne mogu staviti točku na vijeće ako nije adekvatno pripremljena. Ukoliko predlagatelj dakle gradonačelnik ima svu dokumentaciju po pitanju Srđa i sve suglasnosti, ne može tu točku ne rapravljati GV. Govoriti hoće li vijećnici SDP-a bit za ili protiv je neodgovorno, jer ne znamo što će to doći pred nas. I ja sam sigurna da u ovom sazivu GV-a neće na dnevni red doći golf na Srđu – pojasnila je Muratti.

Na rasporedu se našlo i pitanje oko iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika. Po mišljenju Nika Šalje „to se jednostavno dogodilo i štetu gradska uprava teško može umanjiti“ jer „jednostavno to je takav Grad“.

– Besplatno kino, ili persijane nisu ništa popravile. To se možda može učiniti davanjem parkirnih mjesta, osiguravanjem protočnosti prometa, davanjem subvencija.– zaključio je Šalja. Iako nema ideju kako oživiti Grad, nema ništa protiv da se u blizini zidina, u obnovljenim Lazaretima otvori restoran, uz naravno vraćanje udruga koje su radi obnove iseljene. Također je i za izgradnju mini – pristaništa pred Lazaretima.

Zanimljivo je spomenuti kako se kandidat Šalja ne slaže sa novom odlukom gradonačelnika Vlahušića da se prolaz preko Ilijine glavice naplaćuje 100, a od iduće godine 200 eura. Po pitanju broja taksista istaknuo je kako  je ograničen broj od 168 taxi vozila “medvjeđa usluga i taksistima i Gradu jer to priječi ulaz konkurencije“.

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist