Kultura

FOTO/VIDEO ‘Republika’ osvojila prepunu Slobodu, pogledajte tko je došao vidjeti najnoviju hit seriju!

republika 24

Uz puno emocija i mnoštvo poznatih lica, večeras je Kino Sloboda bilo mjesto sjećanja, povijesti i jednostavno – oduševljenja. Predstavljena je ‘Republika’, dugo očekivana serija Božidara Domagoja Burića, koja je publiku odvela u mistični, a tako blizak fenomen hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačku Republiku.

– Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik – istaknuo je u najavi i večeras ponovio autor Burić, posvećujući ‘Republiku’ braniteljima Dubrovnika u Domovinskom ratu. Uz njega su o nastajanju ovog remek djela govorili direktor HRT-a u čijoj produkciji je nastala Republika, Goran Radman i povjesničar Ivica Prlender.

Serija je podijeljena u šest epizoda u trajanju od pedeset minuta, a svaka od njih donosi važne segmente Republike same – od svakodnevnog života, dubrovačkih betula i kazina, pa do politike, ekonomije i odnosa s drugim državama. Prva, koju je publika večeras imala prilike vidjeti, nazvana je ‘Mali među velikima’ i prati, ukratko, kronologiju od nastanka, ‘prvog kamena’, do ‘sutona’ fizički i geografski male, ali svjetski velike i poznate trgovačke i diplomatske državice.

Scenarist je i redatelj serije je Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup. uz njih radilo je gotovo tisuću ljudi, kojima se redatelj Burić zahvaljuje na pomoći i profesionalnom radu na ovom novom, ali sigurno uskoro svjetski poznatom djelu.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist