Kultura

[FOTO] RATNI PUT SPECIJALNIH JEDINICA ‘Grofovi i Ajkule – 30 godina zajedno’

izlozba grofovi i ajkule

Ovog četvrtka obilježava se 31. obljetnica osnivanja osnivanja Specijalne jedinice policije Grof. Tim povodom Muzej Domovinskog rata Dubrovnik je u tvrđavi Imperijal na Srđu otvorio dvije izložbe zajedničkog naziva ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’.
Izložbe su nastale u sklopu ovogodišnjeg sveobuhvatnog muzejskog programa pod nazivom ‘Dani ponosa’ i obilježavanja 30. obljetnice uspješne deblokade Dubrovnika i oslobađanja dubrovačkog područja te izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice RH na hrvatskome jugu.
-Na taj način, u emocijama bogatim prostorima tvrđave Imperijal, postavom ovih izložbi simbolično smo željeli naglasiti njihovo ratno i poratno zajedništvo – ističu iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.
Temeljni cilj izložbi ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’, uz suradnju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga Specijalnih jedinica policije Grof i Ajkule, je upoznati širu javnost s djelovanjem i ratnim putevima specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu.
Izložba ‘SJP Rijeka – Ajkule’ nastala je u organizaciji Specijalne jedinice policije Rijeka Ajkula i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, a njeni autori su pripadnici Specijalne policije Rijeka Ajkula.
Inače, Specijalna jedinica policije Rijeka osnovana je 8. travnja 1991. kao prva borbena postrojba u Rijeci i okolici. Ratno ime jedinice, koje je postalo i službenim nazivom je ‘Ajkula’. Jedinica je imala težak ratni put u kojem je život izgubilo osam njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od pedeset. U obrani RH jedinica se nalazila najviše u Lici i na Velebitu, na Banovini, u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na Kordunu i u Dubrovniku. Uz mnoge policijske zadaće, u vojnom smislu aktivno je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama na jugu Hrvatske od 10. travnja do 19. lipnja 1992., na Maslenici i u Medačkom džepu, te u akcijama Bljesak i Oluja.
Izložba ‘Tragovi vječnosti’ nastala je u organizaciji Udruge SJP Grof, povodom 30. obljetnice njenog osnutka, a autori izložbe su Tihana Magaš i Goran Peraica.

Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske, osnovana je 5. svibnja 1991. te je odmah počela osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće.
Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.
Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.
U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.
Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Izložbe se mogu razgledati u svibnju 2022. godine u tvrđavi Imperijal na Srđu svaki dan od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist