Aktualno

[FOTO] PRVI ROMAN ŽARKA DRAGOJEVIĆA Znao sam da ga je lako voljeti, ali nisam znao da je celebrity!

prolaz na jugoistok zarko dragojevic 22

Nemam riječi koliko sam sretan što su Lazareti večeras puni. Nismo se tome nadali! – naglasio je Žarko Dragojević, autor romana ‘Prolaz na jugoistok’ koji je predstavljen u utorak navečer u prepunim Lazaretima. Na predstavljanju su izneseni detalji nastanka ovog djela. Autor je na romanu radio proteklih nekoliko godina, a uz njega je za prvo spisateljsko izdanje najzaslužnija urednica i lektorica Ivana Grkeš.

—Prije osam mjeseci me zvao Žarko i pitao me: ‘Hoćeš li mi urediti knjigu?’. Rekla sam da hoću. Dogovorili smo se u pet minuta. To mi tako radimo. Ponosna sam što je ova knjiga večeras pred vama. U zadnjih nekoliko godina slušam kako ljudi ne čitaju i ne vole knjige. Mislim da to nije istina. Mislim da čitaju više, jer je došlo do zamora tehnologijom. Nadam se da ćemo rasprodati ovu knjigu i da ćemo imati možda i nastavke – naglasila je. 

Rekla je kako Žarko ima odličan način izražavanja te da svatko tko voli čitati, uživat će u ovom romanu.

Igor Jurilj/Yellow Yuri, osoba je s kojom je Žarko od 2012. u konstantnom kreativnom odnosu. Jurilj je ilustrirao naslovnicu i tako nastavio niz uspješnih multimedijalnih projekata na kojemu on i Dragojević godinama zajednički predano rade. 

-Znao sam da je Žarka lako voljeti, ali nisam znao da je Žarko celebrity (smijeh). Ponosan sam što me uvukao u svoj život te 2012. godine. Ti si pogon tog našeg odnosa. Ti si osoba koja najviše vjeruje u mene i zahvaljujući tebi, rastao sam u kreativnom procesu – kazao je. 

Prvo poglavlje proizašlo je iz jedne radionice u Lazaretima. 

-Kad smo se svi skupili, Srđana Cvijetić je rekla meni i cijeloj ekipi: ‘Krećemo u tu jednu radionicu spisateljstva i pisane riječi’. Krenuli smo razgovarati i dobili neke dijelove. Prvo poglavlje ovog romana je upravo proizašlo iz jedne od tih radionica, a ja sam to kasnije puno adaptirao. To me navelo na razmišljanje o granicama. Taj prvi dio i jest vezan uz granice i ono što često ističem je kako je Dubrovnik u tom svom Bermudskom trokutu. Trodioba preko Ivanice na Crnu Goru pa donedavno i do Neuma, meni je nekako uvijek bila opterećujuća. Kad bismo išli svirati koncert, u posjet preko granice, uvijek je bilo puno dokumenata i papirologije, pretresa i uvijek sam imao dojam da smo nekome nešto krivi. Mene je to nerviralo, a s druge strane me inspiriralo jer sam razmišljao kako uvijek moramo biti dovoljno domišljati da bismo iz toga svega našli svoj put. S druge strane, jedan odlazak na Kosovo, nakon čega sam imao u knjižnici i izlaganje u vezi putopisa 2017., dali su mi dodatni motiv da povežem sve te granice i preko Crne Gore i Albanije dođem do Prizrena. I zato je Prolaz na Jugoistok. I dobar dio radnje je na tom potezu, ali se vraćamo ovdje na sjeverozapad. Moram istaknuti da mi je drago što sam imao priliku i što su me uvijek poticali. Vidim u publici profesoricu koja je na mene puno utjecala u srednjoj školi kad mi se ništa nije dalo i kad mi je bilo teško. Izgledali smo kao autsajderi, rokeri i metalci, ali nam je pisanje bilo prirodno. Trenutci u kojima smo se mogli izraziti, ostati svoji, ali dovoljno drukčiji i posebni, bio mi je značaj da mogu sve nadograditi – rekao je. 

Ovo je jedno putovanje

Radnja prati novinara Filipa koji se vraća doma u Republiku Hrvatsku nakon izbivanja preko deset godina koje je proveo diljem jugoistočnog Balkana. Jedan nemili događaj je njegov život davno okrenuo naopačke, a na zanimljivom putu će se naći dobro poznate teme kriminala, ratom osiromašene države, politike i ljubavi. 

-Bio je ovo izlaz iz mračnog stanja, bivanja i traganja, pa i za samim sobom i za danima i stvarima, za nekakvom sigurnosti. Vidjeli smo u protekle tri godine, da ne spominjemo pandemiju, da nas puno toga može nekako poljuljati i stvoriti nam nesiguran teren, ali i dalje, dok smo složni, dok smo među prijateljima, obitelji, suradnicima, da nema straha i doći ćemo do rezultata. Svi ovi likovi u knjizi koje ćete upoznati, nitko od njih nije potpuno čist, svi su oni malo crni, malo bijeli. Svi su negdje na pola puta pozitive i negative, uvijek nas poteže nešto na jednu stranu – istaknuo je Dragojević. 

—Ovo je jedno putovanje gdje prolazimo situacije koje se događaju svima. Nismo, srećom, svi morali pobjeći, nismo se svi morali sakriti, ali na neki način svi moramo u jednom trenutku suzbiti dio sebe da bismo opstali u društvu u kojem živimo. Kad dođe trenutak da shvatiš da si dovoljno neovisan, dobar i jak, zapravo možeš djelovati na pravi način i zato sam tako i rekla svima s kojima sam razgovarala maloprije. Zato Žarko ne može otići iz Dubrovnika, on može nastaviti putovati, ali mora ostati ovdje i raditi stvari kako bi nam svima bilo bolje, kao što je i Filip učinio u Prolazu na jugoistok – rekla je Grkeš.

Roman ‘Prolaz na jugoistok’ autora Žarka Dragojevića nastao je u izdanju Art radionice Lazareti i Audiovizualnog centra Dubrovnik.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist