Grad

FOTO/ PROSVJED U LOZICI ‘Živimo od turizma, a kopa nam se pred kućama’

lozica prosvjed radovi 2

Stanovnici Lozice jutros su zaustavili cestovni promet kroz naselje u znak prosvjeda zbog građevinskih radova koji im ometaju djelatnost iznajmljivanja.

Ističu kako su radovi na Jadranskoj magistrali započeti kod križanja za Most dr. Franja Tuđmana, a zaustavljeni su na oko 100 metara od kuće jednog zaposlenika Gradske uprave, koji se bavi iznajmljivanjem. Smatraju da je dotični u sukobu interesa jer pogoduje sebi na način da ‘njegovi apartmani neometano rade ovo ljeto, a radove je prebacio ispred tuđih apartmana’.

-Ako smo svi jednaki, neka se ide redom. Kako se išlo, neka se tako kopa i dalje. A on mora biti jednak među istima – smatraju Lozičani.

– Rekli su nam da su radovi od javnog interesa jer je riječ o kreditu Europske unije, a radovi trebaju biti gotovi do studenog. Pitamo se kad je taj kredit odobren, ako se krenulo radit u svibnju, a krajnji rok je studeni? Europska unija takve uvjete i termine sigurno ne daju. To je sigurno odobreno prije dvije ili tri godine. Zašto se dosad čekalo? Zašto se nije radilo zimi? To nitko ne zna – kažu Lozičani.

– Uvjeti u Dubrovniku za rad zimi su kudikamo bolji nego u Zagrebu, gdje se radi cijelu zimu, tako da nam ne mogu reći da je to zbog vremena. U Slavoniji se zimi grade kuće, a u nas se ne može kopati rov. Zašto? – pitaju se Lozičani.

– Grad Dubrovnik, točnije dubrovački Vodovod, dobio je od EU 10 milijuna eura za radove. Kanal dubine 2 i širine 3 metra se do sada kopao na nenaseljenim dijelovima, jer smo molili za razumijevanje, slali dopise i objašnjavali da živimo od turizma i da nam gosti ne mogu prelaziti cestu preko drvenog ‘ponta’ između bagera u radu. Jutros se bez ikakve najave započelo s kopanjem ispred naseljenog dijela Lozice gdje su smješteni i turisti. Ovakvi radovi ne ugrožavaju stanarima samo prihode tekuće sezone vec i rating za iduću, s obzirom da je općepoznato kako komentari gosta utječu na buduće bookinge – kažu nam Lozičani.

– Nadležni su nam odgovorili da oni tu ne mogu pomoći, jer su novac dobili i moraju završiti radove do kraja 2017. Jedan od direktora vodovoda, gospodin Pero Mišković, bio je vrlo ljubazan u razgovoru, ali je izjavio da ga je jučer dočekala vijest da će se početi kopati u naseljenom dijelu mjesta, te je bio jako zatečen i ni sam ne zna kako pomoći, jer se kasni s rokovima prema EU u radovima Vrbica – Stara Mokošica i sve je već prethodno dogovorio tehnički direktor Medaković. Jutros u 10 sati je sazvan operativni sastanak Vodovoda na ovu temu i pokušalo se s izvođačem dogovoriti da se radi na drugoj dionici, ali nije bilo uspjeha. Zaključeno je da je svaka druga lokacija ‘nezgodnija i sporna’. Izgleda da je najmanje sporna i nezgodna ova gdje ljudi žive i iznajmljuju – smatraju mještani Lozice.

Na mjesto prosvjeda stigla je i Policija.

Nakon nekoliko sati odlukom izvođača bager je maknut, a ukoliko se ne postigne dogovor prosvjed će se nastaviti i sutra.

 

 

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović