Grad

FOTO Prešao 740 kilometara da bi apelirao za pomoć malenoj Elmi!

elma biciklist buje 11

Danas nešto iza 15.30 sati na Brsaljama su dječica iz Dječjeg vrtića Pile dočekala humanitarca Kristiana Krastića, koji je u sklopu humanitarne akcije ‘Elma nisi sama’ na svom biciklu u četiri dana prešao više od 740 kilometara od Buja do Dubrovnika.

– Bilo je jako teško na ovoj posljednjoj dionici, od Makarske do Dubrovnika. Gotovo čitavo vrijeme imao sam vjetar u prsa. Upoznao sam malenu Elmu i ovo sam učinio za nju. Želim da naši građani prepoznaju njen problem i pomognu joj – kazao je tom prilikom vidno iscrpljeni Krastić.

Krastić ovim pothvatom želi informirati građane i potaknuti ih da doniraju sredstva za malenu Elmu Alajbegović iz Buja, rođenu 2007. godine, a od samog rođenja suočenu s teškim preprekama koje je dosad savladavala zahvaljujući upornosti, brizi i strpljenju svojih roditelja.

Elma je rođena prijevremeno sa dijagnozom Rieger-Axenfeld sindromom (rijetkom kromosomskom aberacijom) zbog kojeg joj je oštećen vid, ima hipotoniju mišića i otežano guta, ne komunicira govorom.U dobi od oko godinu dana djevojčica je zbog visoke temperature dobila febrilne konvulzije, koje su nastupale kod svake visoke temperature i uzrokovale tešku epilepsiju.

Iako je u dobi od dvije godine djevojčica počela sjediti i pomalo hodati zbog velikog broja epileptičkih napadaja koje ima u jednom danu (više od 2) i jakih antiepileptika koje uzima djevojčica sve lošije vidi, ne može sjediti, hodati ni govoriti, ponekad se malčice zaokrene u krevetu. Izgubila je i kontrolu držanja glave, zbog čega otežano guta i teško diše, a u momentima kad ima napadaje dolazi do gušenja.

Kako bi se utvrdila potpuna dijagnoza i pronašla manje invazivna terapija, djevojčica je upućena na dijagnostiku u Njemačku, Centar za epilepsije Bethel (Bielefeld). Za dijagnostiku i tretmam potrebna su značajna financijska sredstva pa je pokrenuta humanitarna akcija: „Elma, nisi sama!“.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist