Kultura

[FOTO] Predstavljen posljednji premijerni naslov Igara: Fokus na životu žena u doba Republike

sjetne zene raguzejske 18

Predstavljanje dramskog naslova ‘Sjetne žene raguzejske’ Marijane Fumić u režiji Dore Ruždjak Podolski održalo se u ponedjeljak navečer u parku Gradac. Riječ je o posljednjem premijernom dramskom naslovu 74. Dubrovačkih ljetnih igara koji je na programu od četvrtka, 17. kolovoza do ponedjeljka 21. kolovoza, a uprizorit će se na istoj lokaciji.

Na predstavljanju su govorile redateljica Dora Ruždjak Podolski, autorica Marijana Fumić te direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Josipa Vodenac u ime donatora predstave, dok je ženski dio glumačke ekipe ukratko predstavio svoje uloge.

Dora Ruždjak Podolski, koja je režirala cijelu predstavu ispričala je kako je teklo stvaranje predstave.

– Ovaj projekt trebao je biti autorski, što znači da se podrazumijeva da bude u potpunosti slobodne strukture i istraživačkog modeliteta koji se uspostavlja između autorskog tima i glumaca. Međutim, ovih predivnih devet glumica, ne samo stasom, već i zaista izuzetnim umjetničkim talentom i dubinom izabrane su ovdje kao ‘reprezentacija’ hrvatskog glumišta, onoga koji jest i onoga koje će to tek postati – rekla je redateljica Ruždjak Podolski te dodala kako je ovo priča o devet izuzetnih žena.

Sjetne žene raguzejske ovdje su parafraza Shakespearevog naslova Vesele žene windsorske te ova predstava nema nužno veze sa sjetom, ali ima veze s ženama. Također, najavila je ‘nevidljivog, ali prezentnog’ glumca Marina Klišmanića koji je u ovoj predstavi zaista imao odraditi zanimljiv i težak zadatak jer je bio partner većini ženskih lica, bivajući sinom, suprugom, ljubavnikom, prijateljem i prvom ljubavlju.

Riječ je prepustila dramaturginji Marijani Fumić.

-Projekt je nastao na ideju redateljice Dore Ruždjak Podolski. Njena je ideja da se bavimo s devet žena kroz dubrovačku povijest. Radi se o devet žena od 13. do 20. stoljeća. Radila sam u Glavi lava, ali to je 17. stoljeće i sad sam se ‘bacila’ u 13. Meni je zbilja prekrasna ta građa koja me je dočekala i zahvaljujem svim znanstvenicima koji su se bavili dubrovačkom poviješću i konkretno ženama o kojima ćemo govoriti. Moje istraživanje se uglavnom temelji na njima, a tekst je nastao kao inspiracija s ovim glumicama. Na početku smo, kako je Dora rekla, istraživali i trudila sam se da smo vjerni ženama kojima se bavimo. To su stvarne žene, ništa nije izmišljeno i trudili smo se da sve te uloge pašu ovim tu djevojkama i jednom mladiću koji je ‘svi njihovi muškarci’ – rekla je dramaturginja Marijana Fumić.

Direktorica poslovnog centra Dubrovnik i OTP banke južne Dalmacije Josipa Vodenac, koja je donator Dubrovačkim ljetnim igrama, nada se da će se suradnja nastaviti i dalje te da će biti u mogućnosti pomoći pomoći još brojne premijere u kojima će se uživati.

– Stvarno smo ponosni na suradnju OTP banke i Dubrovačkih ljetnih igara već više od tri desetljeća. Osobito nam je drago što i ove godine podupiremo dramsku premijeru koja traga za obrisima svakodnevnog života dubrovačke zajednice i fokusira se na život žena u doba Republike. Izuzetno se veselim ovogodišnjoj premijeri, posebno kao jedna žena – rekla je direktorica poslovnog centra Dubrovnik Josipa Vodenac.

Gloria Dubelj, glumica je koja igra Filipu Menčetić iz 14. stoljeća, za koju smatra da je bila prava ‘lihvarka’.

-Filipa je živjela u 14. stoljeću, bila je plemkinja. Ona je porijeklom iz Kotora i nju su s njenih 15 godina udali u Dubrovnik u veliku i bogatu plemićku obitelj Dimence. Bila je poznata po tome što je bila ‘lihvarka’, imala je mnogo nekretnina u Dubrovniku, u okolici Dubrovnika i u Veneciji – izjavila je Dubelj

Anica Kontić je u ulozi Maruše Hodočasnice koja je brodom poslana u Svetu Zemlju gdje je morala ići htjela to ili ne.

-Maruša je isto živjela u 14. stoljeću kao i Filipa, ona je cura od 19 godina koju su njena majka i susjeda poslale na hodočašće brodom u Svetu Zemlju i ona je na to hodočašće morala ići – htjela ili ne to nikada nećemo saznati možemo samo maštati. Na hodočašće nije išla samo iz vjerskih razloga, već i zbog nabave dobara koja će se kasnije u Dubrovniku prodavati. Da vam ne odajem što se sve događalo na putovanju, dođite na predstavu pa ćete vidjeti – bila je zagonetna glumica.

Nataša Dangubić igra Maru Gučetić te je izuzetno oduševljena njome i istinski se divi svom liku zbog onoga što je uradila u davnom 16. stoljeću.

– Ono što moram napomenuti jeste da dugo nisam bila toliko oduševljena osobom koju igram, imam neko istinsko divljenje prema toj ženi koja je postojala i koja je napravila tako hrabar čin tijekom 16. stoljeća. Žena je to koja je kad su njenu najbolju prijateljicu prognali iz Grada odlučila napisati pismo u obranu svih žena i protiv zlih jezika našega grada koji su ju otjerali. Krajem 16. stoljeća jedan takav čin je nevjerojatno hrabar od jedne žene – naglasila je Nataša.

Nika Našimoka lik je kojeg je glumi Nikolina Prkačin, a zanimljiva je iz više razloga. Bila je pekarica i imala je vlastiti obrt, a puno o njoj se saznalo preko sudskih spisa.

Banner 300x250 DU 1

-Igram Niku Našimoku koja je živjela u 17. stoljeću. Zanimljiva je iz raznih kuteva, ali mi smo se bazirali na onaj da je ona bila pekarica, imala je vlastiti obrt što je krvav i težak posao. Bila je izuzetno temperamentna i kratkog fitilja te je puno informacija o njoj izvučeno iz sudskih spisa kad je bila u zatvoru, kada se tukla, kada je bila pretučena i kada je bila u zatvoru. Postoji i velika indicija da je bila i špijunka, ali ipak se time u predstavi ne bavimo jer ne možemo obuhvatiti sve. Iza sebe ostavila je veliko bogatstvo. Svome sinu kojeg naziva ‘Duhovnim ocem’ ostavila je nekoliko imanja, darivala je u bolnicu za siromašne, davala je svoje zlato da bude relikvija na oltarima i slično – tvrdi Prkačin.

Glumica Lidija Penić-Grgaš koja je utjelovila lik Pavle Ćelović. Smatra da je Pavle bile rokerica, žena, majka i preljubnica, ali ipak dvostruka pobjednica.

– Bila je pučanka i prevarila je svog muža s 2 ljubavnika. Frane Lupov Bona i Tomo Marko Bazeli ubili su njenog muža i pobjegli skupa na Korčulu. Bez obzira na sve, za 13 godina vratila se u Dubrovnik i dobila petoro djece tako da ‘Mudrija od zmije, hrabrija od lava i vilinski lijepa, ali prkosna’ – rekla je glumica Penić-Grgaš.

Lucija Rukavina igram svoju imenjakinju Luciju Mladinović, mladu djevojčicu, služavku i pastiricu s Ilijine glavice.

-Lucija nije puno birala, Luciji se život samo dogodio, i to je sve što ću reći – rekla je.

Lana Meniga igra Anicu Bošković, rođenu 1714. godine u Dubrovniku u kojem je živjela do kraja svog života.

-Najmlađa je sestra Ruđera Boškovića, nije imala muža ni djece, ali je prva hrvatska ženska autorica čije je djelo objavljeno za njenog život – naglasila je.

Glumica Iva Kraljević sretna je još je dio predstave te zahvalila svim ženama iz prošlosti.

-U predstavi igram Jelenu Pucić Sorkočević plemkinju koja je živjela između 18. i 19. stoljeća. Bila je žena, majka, Dubrovkinja koja je kao i sve prethodne žene zaslužna za ovo što mi sada živimo. Jako mi je drago da sam u ovoj predstavi i hvala svim tim ženama – izjavila je glumica Kraljević.

Nataša Kopeč smatra kako s vremena na vrijeme ima sreću da ju potrefi lice u kojem vidi sebe te je zahvalna što je dobila ulogu Jelene Dorotke Hofmann.

– Imala je muža, ali je umro pa je mogla poslije toga nastaviti kako je htjela. Šalim se! Ona je bila prva kubistička slikarica u Hrvatskoj, ali ipak zbirom nesretnih okolnosti poznatija je kao žena koja je živjela nekakvim autentičnim životom, koja je bila svoja i nekonvencionalna, nije pristajala na kompromise. S vremena na vrijeme čini mi se da imam sreću da me potrefi lice u kojem pronalazim svoju slobodu i želju da nešto napravim u kazalištu. Drago mi je da igram baš ovu ulogu – rekla je.

Redateljica Dora Ruždjak Podolski objasnila je ulogu jedinog muškog lika u predstavi te se nada da su glumci svojim šarmantnim opisima uspjeli privući publiku.

-Marin Klišmanić, igra većinu muškaraca, neke ipak nije uprozorio jer bi predstava inače trajala 4 do 5 sati, ovako ima jedno razumno i fino vrijeme. Nadamo se da smo vas zaintrigirali ovim šarmantnim opisima te da ćete doći na predstavu. Veselimo se – za kraj je rekla Ruždjak Podolski.

Foto Ivan Pozniak

Pročitajte još

Naša operna diva Dubravka Šeparović Mušović briljirala kao Judita

Dulist

[FOTO] Držićev ‘Arkulin’ premijerno izveden na Velikoj sceni KMD-a

Dulist

DONACIJSKI RECITAL Naira Asatryan za malenog Lukasa

Dulist