Zanimljivosti

[FOTO] PREDIVNO! Mare i Ivo Končić proslavili 65 godina bračne ljubavi

ivo mare koncic

Svaki put kad čujemo kako je netko proveo pola stoljeća svoga života u braku, dijeleći u tom razdoblju dobro i loše, obuzme nas neopisiva sreća, pogotovo ako to možemo ‘prenijeti na papir’. No, kad čujemo kako je netko proslavio i više godina zajedničkog života, ta je sreća još veća. Naime, divan par, Mare (86) i Ivo (88) Končić iz Visočana u Dubrovačkom primorju protekle je nedjelje obnovio zavjete povodom 65 godina zajedničkog života. ‘Željezni pir’ proslavili su u krugu svoje obitelji i bližnjih.

Prvi ples
Ivo je svoj radni vijek proveo radeći u kamenolomu, dok je Mare bila doma­ćica. Ivo i Mare oboje potječu iz Viso­čana, bili su susjedi i svaki dan su se viđali u selu. Prema riječima Iva, to je bila ljubav na prvi pogled.

ivo i mare na obnovi zavjeta 3

Brak su sklopili 19. listopada 1958. godine u crkvi sv. Vida u Smokovljanima te su u istoj crkvi i obnovili zavjete povodom 65 godina braka. U to doba su se Ivo i Mare vjenčali u primorskim nošnjama te su proslavu održali u krugu prijatelja i uže rodbine po seoskom običaju – na način da je svečani ručak bio kod mlade, a večera kod mladoženje. ­

Jedan trenutak posebno pamte od dana njihovog vjenčanja. Ivo i Mare najprije se prisjećaju tradicionalnog plesanja Linđa u gumnu iznad kuće, što je tada predstavljalo današnji ‘prvi ples’. Oboje složno u glas govore kako su zahvaljujući međusobnoj ljubavi i poštovanju uspjeli zajedno proživjeti tolike godine, a Ivo dodaje kako je tre­balo i tolerancije, a ne da se kao danas ‘nakon prve svađe raziđu’.

ivo i mare na dan vjencanja

Skromnost, poštovanje…
Smatraju da je uspjeh dugovječnosti zajedničkog života skromnost, pošto­vanje, jednostavnost i požrtvovnost. U braku su dobili troje djece – Nikšu Končića, Jelenu Cvjetović i Anitu Arneri. Imaju sedmero unučadi – Ivana Končića, Petru Weinberger, Mariju Končić, Tomislava Cvjetovića, Ines Cvjetović Dojkić, Maru Arneri i Matea Arnerija, ali i dvoje praunučadi – Lucu Končić i Nicole Dojkić.

ivo i mare s troje djece

zajednicka fotografija s obitelji na rucku

Ivo i Mare svoje vrijeme trenutno provode baveći se poljoprivredom u Visočanima i s obitelji. Krase ih skro­mnost, jednostavnost i ponos koji osje­ćaju prema svojim potomcima koji ih rado posjećuju. Potomci kažu da se od babe i djeda može puno toga naučiti i da su pravi primjer uspjeha u ljubavi i poštovanju.

Foto Privatna arhiva

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist