Grad

FOTO Potpisan ugovor za Studentski dom, uvrijeđeni Vlahušić bojkotirao svečanost

studentski dom ugovor 060716 10

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah potpisali su u srijedu u Dubrovniku Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 150.9 milijuna kuna za projekt ”Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku”.

Svečano potpisivanje upriličeno je na Sveučilišnom kampusu Sveučilišta u Dubrovniku nakon što je sredinom lipnja Ministarstvo donijelo Odluku o financiranju u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’.
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je kako je riječ o projektu koji će unaprijediti razvoj cijelog juga Hrvatske.
– Cijeli projekt je vrijedan oko 200 milijuna kuna s time da je dio novca već potrošen na pripremu projekta. Ministarstvo regionalnog razvoja iz fondova EU je dodijelilo maksimalnih 300 tisuća kuna po studentu, odnosno nešto više od 150 milijuna kuna. To je kvalitetan projekt koji će doprinijeti razvoju Grada, Županije i Sveučilišta – rekao je Tolušić.
Na potpisivanju ugovora nije bilo dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, a ministar Tolušić je izrazio žaljenje zbog njegova izostanka.
– Koliko sam vidio u medijima on nije došao zbog problema oko usvajanja rebalansa proračuna. Napomenuo bih da će dubrovačko Sveučilište kroz dva do tri tjedna dobiti 40 posto sredstava avansno tako da novci od Grada i Županije nisu niti potrebni u ovoj godini. U sljedećoj godini će biti lokalni izbori pa će biti ili novo Gradsko vijeće ili novi gradonačelnik tako da neće biti problema oko toga – rekao je ministar Tolušić.
Retorica Vesna Vrtiprah rekla je kako će rješavanjem pitanja Studentskog doma, projekta na kojem se radi već godinama, Dubrovnik konačno postati studentski grad. Upitana za komentar izostanka gradonačelnika Dubrovnika kao i na koji način će se to odraziti na projekt s obzirom da Grad Dubrovnik sufinancira Studentski dom s 30 milijuna kuna, Vrtiprah je odgovorila kako je uvjerena u realizaciju projekta.
– Ja sam uvjerena kako su svi u Dubrovniku svjesni koliko je ovaj projekt važan i da će se realizirati sporazum koji je Sveučilište potpisalo s Gradom – rekla je Vrtiprah.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako realizacijom ovog projekta Dubrovnik postaje u pravom smislu studentski grad.
”To je iznimno važno za razvoj Sveučilišta u Dubrovniku. Mi smo ovaj projekt podupirali na svaki način na koji smo mogli od početka. To je jedini put kojim ovo Sveučilište treba ići”, rekao je Dobroslavić.
Izostanak dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, Dobroslavić je komentirao rekavši kako ne može ulaziti u njegove razloge, te kako bi na njegovom mjestu on danas bio na potpisivanju ugovora.
Odgovarajući na novinarski upit o tome hoće li se Studentski dom iznajmljivati tijekom ljetnih mjeseci, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica rekao je kako će tijekom ljeta izaći na tržište, ali samo sa slobodnih kapacitetima.
– Ako budemo imali slobodne kapacitete moći ćemo ostvariti određene prihode koji će se opet vraćati u studentski standard. Važno je naglasiti kako će naši studenti imati prvenstvo. Dom neće biti napravljen da bi ostvario komercijalnu dobit, ali većina studentskih domova su gubitaši, a mi ćemo iskoristiti blagodati Dubrovnika da zatvorimo gubitke. Cijena smještaja za studente će biti 800 kuna, a to je na razini jednog doma u Varaždinu – rekao je Potrebica ujedno i gradski vijećnik HDZ-a koji je nedavno glasovao protiv rebalansa proračuna zbog čega je Vlahušić odbio dolazak na potpisivanje ugovora za financiranje izgradnje Studentskog doma.
Napomenuo je kako se ovaj projekt ne smije politizirati, te dodao kako smatra da je gradonačelnik trebao biti na potpisivanju.
– On se vodi onom Neronovskom – kad nije po njegovom ili kad ne može prisvojiti zasluge onda treba sve i uništiti – rekao je Potrebica.
Ustvrdio je kako je riječ o modernom studentskom domu u sklopu kojeg će biti i restoran, ali i sadržaji potrebni za učenje i rekreaciju – prostorije za studentske udruge, Internet caffe, teretanu itd.
Inače, prema projektu Studentski dom u Dubrovniku imat će četiri kata i 254 sobe s 503 postelje.
Kako je naglašeno uoči potpisivanja ugovora prednost pri dobivanju prava na dom imat će studenti lošijeg socijalnog položaja. Početak izgradnje očekuje se tijekom 2017. godine, a otvaranje uoči akademske godine 2018./2019. godine. Cijena izgradnje je nešto više od 185 milijuna kuna, od čega je 150 milijuna kuna iz fondova EU, Grad Dubrovnik sufinancira projekt s 30 milijuna kuna, a Dubrovačko-neretvanska županija s tri milijuna kuna te nešto više od milijun kuna sredstava je Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist