Kultura

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Gershwinovoj večeri

komoradso Zlodre Eichinger 11092024 vlevi 5734

Ovacijama i dugotrajnim pljeskom sinoć su ispraćeni Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Hari Zlodre i austrijski pijanist Karl Eichinger koji su brojnoj publici u Kneževu dvoru priredili Gershwinovu večer.

Za koncert posvećen jednom od najznačajnijih i najpopularnijih američkih skladatelja svih vremena tražila se karta više, stoga ne čudi da su i svi skalini i galerija Kneževa dvora bili puni. Koncert je otvorio Gershwinov Koncert za klavir i orkestar u f-duru, nastavio se Ravelovom Pavanom za preminulu infantkinju, a potom je pijanist izveo Gershwinov Summertime. Koncert je zaokružila slavna Rapsodija u plavom, skladba koja je definirala američko zlatno doba jazza i koja je premijerno izvedeno prije točno sto godina u New Yorku.

Jedan od najznačajnih časopisa klasične glazbe, američki Fanfare nazvao je pijanista Karla Eichingera ‘možda najnovijim utjelovljenjem Gershwinovoga najpouzdanijega tumača’, upravo za njegov CD s Filharmonijom iz Brna i djelima Georgea Gershwina (Koncert u F duru, Rapsodija u plavom) i Daniela Mucka (Koncert za klavir, posvećen Karlu Eichingeru). I dubrovačka je publika prepoznala ovog izvrsnog Gershwinovog interpretatora i nagradila ga dugim pljeskom. Uz mnogobrojnu publiku i program koji se ne čuje često u Gradu, ovo je zaista bila glazbena večer za pamćenje!

Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, a prisutvovali su Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, baštinu i turizam Julijana Antić Brautović i Branka Martinović-Vuković, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

MIHO SKVRCE: Dubrovački umjetnik predstavio ciklus ‘Refleksije u plavom’

Dulist

SUPETART Slojevitost identiteta kroz djela Iris Lobaš Kukavičić

Dulist

[FOTO] Predstavljena nova izdanja knjiga Nelle Lonza, Vesne Miović i Barbare Đurasović

Dulist