Aktualno

FOTO: Počeli “Dani pobjede”

srdj muzej037

Dodatne prostorije tvrđave Imperijal na Srđu su otvorene danas povodom izložbe i stručnog skupa "Dani pobjede – oslobođenje hrvatskog juga", koje je organizirao Muzej suvremene povijesti.

Program će trajati do 24. listopada. Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, pri otvaranju i uvodnom govoru na izložbi, izjavila je kako se zahvaljuje na dobrom i velikom odazivu građana i medija za otvorenje, te je istaknula – od ove godine imamo mogućnost, u drugom dijelu zgrade otvoriti izložbu "Dani pobjede – oslobođenje hrvatskog juga". Izložba je zahvala braniteljima na žrtvi, herojstvu i pobjedi.

Ravnateljica dubrovačkog Muzeja suvremene povijesti Varina Jurica Turk podsjetila kako iza izložbe stoji ogromni uloženi trud – Ponosni smo što je izložbe pogledalo preko 50 tisuća posjetitelja i nadamo se da će i ovu izložbu pogledati više tisuća ljudi iz raznih zemalja. Mi ćemo nastaviti raditi, hvala vam što ste došli – dodala je za kraj.

Ivica Tolić, dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, naglasio je kako se Dubrovnik, unatoč tome što Južno bojište nema svoje odličje, može s pravom nositi epitet grada heroja Domovinskog rata. Također je naglasio:

– U Dubrovniku se oslobađala čuka po čuka, pa čak kamen po kamen. Stručni skup, osim naglaska na ratnu tematiku, ima za cilj pokazati što se zaista i kako događalo. Kroz ovo ćemo barem donekle pokazati atmosferu rata. – rekao je Tolić.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, osvrnuo se na hrabrost vojnika Domovinskog rata te istaknuo kako Domovinski rat nikako ne može biti dogovoreni rat, što će posjetitelji imati priliku vidjeti na stručnom skupu u samostanu sv. Klare.

– Vrlo je važno točno odrediti brojeve i podatke Južnog bojišta – rekao je Nazor.

Na skupu povodom izložbe sudjelovali sujoš i brojni bivši branitelji, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, bivši zapovjednik obrane grada i 163. brigade HV brigadni general Veseljko Gabričević te brojni posjetitelji izložbe.

U utorak, 23. listopada na zgradi policijske postaje otkrit će se spomen ploča poginulim policajcima braniteljima, na Prevlaci će se podignuti hrvatska zastava u spomen prvog podizanja hrvatske državne zastave 23. listopada 1992. U Katedrali će se održati sveta misa te polaganje vijenaca na Vjetrenom mlinu Stupa i Boninovu.

Četrdeset postrojbi koje su sudjelovale u osloboditeljskim akcijama održat će svečani mimohod Stradunom te će se postrojiti pred predsjednikom Ivom Josipovićem, te će se za kraj u Kazalištu Marina Držića održati svečana akademija s dodjelom zahvalnica predstavnicima postrojbi.

Pročitajte još

Prometna nesreća u Čajkovićima, jedna osoba lakše ozlijeđena

Dulist

KRKLJANAC NA CESTI ZA SRĐ Jak, jači, taksist!

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist