Kultura

FOTO PET GODINA OD SMRTI ‘Pređove pjesme – pjesme za Pređa’

predjo pjesmje 050816 25

U sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara u palači Sponza u Dubrovniku u subotu je upriličen prigodni program naziva ‘Pređove pjesme – pjesme za Pređa’, kojim se uz izložbu njemu u spomen, obilježava pet godina od njegove smrti.

Na ovom susretu prijatelja i štovatelja preminulog glumca Predraga Vušovića Pređa čitano je nekoliko Pređovih pjesama poput ”Karašnjihova”, ”Zvona”, ”Pečata”, ”Obaveze” itd., a nekoliko omiljenih pjesama preminulom glumcu otpjevala je ‘Klapa Pređovih pajdaša’, kao i Ibrica Jusić. Zijah Sokolović, ujedno i prvi dobitnik novoustanovljene nagrade “Pređov galeb – nagrada za smijeh”, kao hommage preminulom glumcu, izveo je ulomak iz jedne od svojih predstava, a kako je istaknuo ovom prilikom svojom izvedbom pokusao je vratiti živu umjetnost.
-Živi glumci gube bitku s tehnologijom, tako da živa umjetnost posrće u ovim vremenima. Ovo je pokušaj da se vrati živi glumac, a nagrada je dokaz da postoje ljudi koji vjeruju da predstava bez glumca na sceni ne može postojati. Sjećanje na glumca je romantičan potez. Mi pamtimo živu umjetnost, a ovaj osjećaj da smo je vratili u stvarnost je stvarno dirljiv. Ja sam sretan sto sam dobio ovu nagradu kao nosilac prolaznosti – rekao je Zijah Sokolović.
Inicijatorica nagrade za smijeh umjetnica Jagoda Buić istaknula je kako joj je namjera bila da nagrada bude jedinstvena kao sto je bio i Pređo.
– O boli se puno govorilo, a premalo o smijehu. Smijeh je trenutak ljudske sreće kojeg je Pređo dijelio šakom i kapom gdje god je stigao, prijateljima i publici. Ustanovila sam ovu nagradu da bude jedinstvena kao i Pređo – rekla je Buić.

Pročitajte još

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist