Kultura

FOTO Pejsaži kroz oči Vladimira Pandžića

vladimir pandzic izlozba 170614 3

U Sponzi je sinoć otvorena izložba akademskog slikara Vladimira Pandžića. Riječ je o vrsnom umjetniku koji kombinira boje na način da izvlači ono najbolje iz pejsaža, i pejsaž iz njega.

”Opsjednutost pejzažem potpuno prevladava ovim ciklusom odabranih slika. Izuzetno vrijedan iskorak vidljiv je u dvostrukom aspektu pristupa kompoziciji. Vješto su usklađeni tradicionalizam ukorijenjen u tradiciji pejzažnog romantičarskog slikarstva 19. stoljeća i sama pobuna protiv tradicije kako bi se ostvario što snažniji elementarni doživljaj. Iako poštuje principe akademizma kroz pristup određenja kompozicije, pandžić u njezinoj izvedbi nastupa naglašeno koloristički. Kroz očito zanemarivanje linije, boja postaje glavno izražajno sredstvo na njegovim slikama.
Čista boja u odnosu prema drugoj čistoj boji postaje temelj na kojem gradi željene suodnose, napose pri postizanju efekta svjetla i tame. Osim što svjetlost izvlači iz svojstava samih boja, njima postiže i značajnu dinamiku.Ovisno o unutarnjem proživljavanju pojedinog okruženja, spreman je koloristički prenijeti najrazličitije ugođaje, pri tome održavajući i ne zanemarujući vezu s vizualnom stvarnošću. Kako bi velika platna dodatno ispunio naglašeno potrebnim ritmom, poseže za prikazima vodenih površina kroz čiju zrcalnost i treperavost ponajbolje definira i prenosi određeni ugođaj. Dojmljivi pejzaži velikih dimenzija pokazuju svu zrelost umjetnika sposobnog za ostvarenje i najzahtjevnijih zamisli u konačnoj izvedbi. Sigurno i bez trunka monotonije, vođen prepoznatljivim potezima, koloristički dojmljivo i eksplozivno, s lakoćom uspijeva ispuniti cjelokupnu površinu ogromnog platna. Raznolikost ugođaja. Snaga unutarnjeg izraza, čistoća upotrebljenih boja i naglašena želja za afirmacijom slavonskog pejzaža predstavljaju Pandžića kao slikara velikih mogućnosti.”, svojedobo je o njemu zapisao Vilim Matić.

Pročitajte još

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist