Kultura

[FOTO] ‘Papandopulo’ kvartet razveselio festivalsku publiku u Dvoru

1 4

Raskošnu i raznovrsnu zvukovnu paletu saksofona donio je sinoć u Knežev dvor Papandopulo kvartet s programom ‘Un altro scherzo’, na radost festivalske publike koja je glazbenike nagradila svesrdnim pljeskom.

Ovaj dinamičan i nagrađivan ansambl, čvrsto utemeljen kao jedan od vodećih kvarteta svoje generacije i opisan kao ‘najbolja stvar koja se skladateljima može dogoditi’, sinoćnji koncert u Dvoru započeo je Divertimentom u F duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, a završio Rapsodijom u plavom Georgea Gershwina. Na pomno odabranom programu našla se i skladba člana kvarteta Gordana Tudora pod nazivom ‘Minijature’, nastala za praizvedbu na Osorskim glazbenim večerima.

Njihovi koncerti uvijek su dobro posjećeni, a festivalska publika ih je zadnji put imala priliku slušati u sklopu 71. Igara.

-Izuzetno mi je drago da smo ovako dobro primljeni na našeg drugom gostovanju na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nakon ovako intenzivnog programa, za kojeg smo se pomno pripremali i intenzivno vježbali, bilo u sastavljanju programa, bilo u samoj izvedbi, mogu reći da smo zaista svi presretni. Publika je odlično prihvatila program koji je bio i vrlo izazovan, kako za interpretaciju, tako i za slušanje, ali po reakcijama publike vidimo da je bio pun pogodak – kazao je netom nakon koncerta Tomislav Žužak.

Papandopulo kvartet čine četiri hrvatska saksofonista: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremeca, a od svog osnutka. 2008. godine, Papandopulo kvartet stvara vlastitu glazbenu priču na ostavštini jednog od najslavnijih hrvatskih skladatelja, Borisa Papandopula. Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom, uspješno vodeći kolegije komorne glazbe i saksofona na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Banjoj Luci i Novom Sadu te Glazbenim školama u Zagrebu i Jastrebarskom.

Foto: DLJI 

Pročitajte još

Slikovnica Luka Paljetka i koncert DSO-a uz 290. obljetnicu rođenja Luke Sorkočevića

Dulist

PETRA JELAČA Predavanje ‘Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti’ ovog petka u Sponzi!

Dulist

STEM LJETO Pogledajte što vas očekuje u kolovozu!

Dulist