Aktualno

FOTO Ovako se nekad pravilo vino u Konavlima

trganje konavle agroturizam 090915 14

Tradicionalna manifestacija „Trganje“ održana je danas u Konavlima, u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.

Berba bijelog grožđa je započela u fratarskom vinogradu u neposrednoj blizini samostana. Uz grožđe ubrano u vinogradu, manifestaciji su doprinijeli brojni konavoski vinari i vinogradari donošenjem gajbe najboljeg bijelog grožđa.
Nakon berbe i prikupljanja grožđa počelo se raditi misno konavosko vino na tradicionalan način. Pred mnoštvom posjetitelja u klaustru franjevačkog samostana, cure u narodnim nošnjama, kojima su se kasnije pridružile i gošće iz Norveške, demonstrirale su kako se vino radilo u prošlosti. Prerada grožđa nastavljena je na nešto moderniji način. Cijeli događaj završio je posluživanjem tradicionalnog jela bijele menestre za sve posjetitelje uz konavoska crna i bijela vina.
Ovim događajem obilježena je ovogodišnja berba grožđa u Konavlima. Manifestacija se održava već tri godine zaredom s ciljem promoviranja Konavala kao vinogradarskog i vinarskog kraja, te očuvanja naše tradicije i običaja. Ovim događajem Agroturizam Konavle započinje s brojnim podsezonskim aktivnostima.
Agroturizam Konavle i gvardijan franjevačkog samostana zahvaljuju svima koji su se odazvali ovoj akciji, kao i svima koji su do sada sudjelovali u promoviranju Konavala i međusobnog zajedništva, poručili su iz udruge

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist