Kultura

FOTO: Otvorena izložba Kasje Mijatović Uhlik

dmp kasja ulhik164

 

Izložba slika dubrovačke umjetnice starije generacije, Kasje Mijatović Uhlik otvorena je večeras u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

 

Kasja Mijatović Uhlik djeluje kao slikarica kontinuirano već više od pola stoljeća, ali u njezinu stvaralaštvu nema oštro odvojenih faza niti presudnog utjecaja nekih od stilskih pravaca dvadesetog stoljeća. Slikarski motivi umjetnice mahom su vezani uz mediteransko podneblje; riječ je o moru, otocima, primorskim kućama, ribama, limunima, smokvama, s prevagom središnjeg motiva mora. Kada, u rijetkim slučajevima, slika ljudsku figuru, najčešće je riječ o bliskim osobama, članovima obitelji, zahvaćeni u okruženje koje ima poetsku, gotovo nadrealističku notu.

– Ovo je posebna izložba, koja je meni osobito draga kao i njena autorica koju nemamo tako često prilike vidjeti u izložbenim prostorima, zato je ova večer utoliko dragocjenija – rekao je uvodno ravnatelj UGD Antun Maračić.

– Naša autorica predstavila je izložbu jednostavnog naziva „Slike“, a riječ je o izboru slika od samog početka njenog stvaralaštva, od 1959. do novijih radova koju su nastali 2012., a naglasak je upravo na novijim radovima od 2000. godine te na jednoj prekrasnoj seriji pejzaža „Bol“. Ta serija nastala je kroz dugi vremenski period, ali najintenzivnije 80 – ih i ranih 90 – ih godina u tehnici tempera na papiru. Autorica zahvaća gotovo isti motiv s blagim varijacima i kroz te kompozicije i rafiniranu paletu u kojoj prevladavaju stišani tonovi, plavičasti i ružičasti, te bjelina po kojoj je autorica specifična, imaju duhovni kvalitet što je ujedno i prepoznatljivo kod njenog rada. Jednako kao i njeni novi radovi za čiji je postav zaslužna sama autorica – istaknula je kustosica Rozana Vojvoda.
 

Slikar Ivo Grbić također je pozdravio autoricu izložbe prisjetivši se mladih dana i điravanja po Stradunu.

– Bile su tri sestre Ksenija, Kasja i Božana. A mi smo virili kako koja kako hoda. Najvrckavije je hodala Kasja. Kasnije smo se susreli u večernjoj školi koju je vodio Dulčić. Tu se rodila neka simpatija. Nikad se nije realizirala, ali ostala je do današnjih dana – istaknuo je.
 
Kasja Mijatović Uhlik rođena je 1932. godine u Kolašinu. Gimnaziju završava u Dubrovniku, a 1957. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na istoj Akademiji završava postdiplomski studij 1959. godine u klasi profesora Otona Postružnika. Članica je HDLU-a i LIKUM-a. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.
 

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 20 sati.

Pročitajte još

Renomirani francuski pijanist Aimard nastupit će u Dvoru!

Dulist

SLAVEN TOLJ U KARLOVCU: ‘Druže Tito, mi ti se kunemo!’

Dulist

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist