Aktualno

[FOTO] Otvoren vrtić Cvrčak u DOC-u

vrtic cvrcak

Novi dječji vrtić ‘Cvrčak’ započeo je ovog utorka s radom u prostorima DOC-a. Inače, riječ je o prostoru u kojem je prije djelovao Studentski centar

Na otvorenju su bili gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

Inače, vrtić Cvrčak ima ukupni kapacitet do 39 djece. Na listi nema neupisane djece, no, određeni broj djece čeka na upis zbog riješavanja njihovog cjepnog statusa kako bi bila upisana sukladno pravilima dječjih vrtića, istaknuo je Franković.

Komentirao je dosadašnje obnove i izgradnje vrtića na području grada Dubrovnika. Spomenuo je novi vrtić u Mokošici i Komolcu. Za Komolac bi se uskoro trebala dobiti građevinska dozvola, a za Mokošicu se rješava pitanje financijske konstrukcije, kao i ceste Tamarić.

Dodao je da su s novim predsjednikom uprave HEP-a Vicom Oršulićem obnovljeni razgovori vezani za investiciju i kupnju zgrade u Gružu koju je nekad koristio HEP koja bi bila idealna za potrebe dječjih vrtića. Navodi da će imati potrebe za izgradnjom tog vrtića jer na području grada Dubrovnika još uvijek 30 posto djece ne pohađa vrtić.

Prije desetak dana, riješena su kolektivna pregovaranja oko pitanja pedagoških uvjeta u grupama. Grupe više nisu prenatrpane, navodi Franković. To su riješili ulaganjem u predškolske ustanove kao i njihove zaposlenike povećanjem plaće za nekih 5 posto te povećanjem hranarine.

Gradonačelnik se i oslonio na vrtić Kono koji desetljećima nije bio obnovljen. Čeka se predmet ugovora od strane osobe koju je srpska pravoslavna crkva označila kao odgovornu za slanje prijedloga ugovora te se provodi postupak dokumentacije. Nakon toga, trebalo bi krenuti s rekonstrukcijom i uređenjem tog vrtića. Djeca koja sada pohađaju Kono će biti raspoređena po drugim vrtićima, i iako nije zajamčeno, vodit će se računa da se radi o vrtićima u neposrednoj blizini.

Spomenuta je i izgradnja nove zgrade Osnovne škole Mokošica za koju je dobivena vrijednost od 10 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova iz projekta Ministarstva za znanost i obrazovanje. Do jeseni bi trebala započeti izgradnja, a ključna je izgradnja ceste Tamarić kako bi se to moglo realizirati. Izgradnjom nove zgrade će i Osnovna škola Mokošica raditi po jednosmjenskoj nastavi, a do sada je jedina i posljednja škola na području Grada koja radi u dvije nastave. Nakon realizacije nove zgrade, Franković je istaknuo najnoviju ideju, a to je izgradnja osnovne škole u Komolcu.

Ravnateljica Lasić odgovorila je na pitanje zašto je jedna prostorija vrtića Cvrčak ostala prazna i neiskorištena.

-Trenutno je u vrtiću 23 upisane djece. Imamo jednu skupinu djece s poteškoćama u razvoju. U drugoj skupini, upisano je 18 djece, ali smo išli s tim da je vrtićko-jasličkog uzrasta da bi mogli upisati više djece. Ova skupina je nažalost prazna još uvijek. Nemamo djece za upisat ovog vrtićkog uzrasta jer ne zadovoljavaju sve kriterije za upis – rekla je.

Lasić je istaknula da je najveći problem s kojim se suočavaju nedostatak profesionalnog kadra, ponajviše odgajatelja.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist