Grad

[FOTO] Otkrivena bista Goranu Komlencu u Orašcu

bista 7

U suradnji s Amaterskim športskim društvom Lopud, Grad Dubrovnik naručio je izradu kamene biste vatrogascu Goranu Komlencu, koji je prije dvije godine, 31. srpnja 2022., tragično stradao na području Orašca u akciji gašenja požara. Bista je postavljena u parku ispred Osnovne škole Antuna Masle u Orašcu, a danas su je, u okviru kratkog svečanog programa, otkrila dvojica mladih vatrogasaca.

Uz suprugu Ivu Komlenac i obitelj, otkrivanju biste prisustvovali su i dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, kao i brojni kolege vatrogasci i prijatelji pokojnog Gorana.

-Danas je Goranov rođendan i drago mi je da upravo ovdje u vrtu škole koju je i on pohađao slavimo njegov herojski čin, a ova će bista ostati kao trajan spomenik tog herojstva. Osim kulture sjećanja ovaj spomenik njeguje i kulturu požrtvovnosti čovjeka koji je dao sebe za drugog, a to je ono što vatrogasci svakodnevno rade. Drago mi je da je Grad Dubrovnik mogao sufinancirati ovaj spomenik, postavljen na inicijativu Goranovih prijatelja – rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Autor kamene biste je akademski kipar s Brača Lovre Jakšić, koji ju je izrađivao pet mjeseci, a uz samu bistu nalazi se i zapis o životu i djelovanju tragično nastradalog Gorana Komlenca:

Goran Komlenac rođen je 14. kolovoza 1980. u Pakracu. Djetinjstvo provodi s ocem, majkom i sestrom u Lipiku, gdje započinje osnovnoškolsko obrazovanje. Nakon preseljenja u majčino rodno mjesto, Orašac, u Osnovnoj školi Antuna Masle nastavlja svoje daljnje školovanje. Već kao dječak postaje aktivni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, gdje će u budućnosti neumorno promovirati vatrogastvo podukom i uvježbavanjem mladih uzrasta. Po završetku Obrtničke i tehničke škole u Dubrovniku te Državne vatrogasne škole u Zagrebu, 2001. postaje članom Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci gdje je bio u neprekidnoj službi 21 godinu i 2 mjeseca. Obnašajući funkciju predsjednika Sindikata JVP Dubrovački vatrogasci, dugi niz godina aktivno se borio za prava profesionalnih vatrogasaca. Kao strastveni sportaš, prvi iz postrojbe počinje sudjelovati u brojnim međunarodnim vatrogasnim natjecanjima i trkačkim utrkama ostvarujući izvrsne rezultate i nadahnjujući ostale kolege vatrogasce. Prepoznatljiv u svojoj posebnosti, srčanosti i urođenoj karizmi, Goran je bio predan suprug te otac dvoje djece, ali i odan prijatelj, susjed i kolega na kojeg se bezrezervno moglo osloniti jer je s osmijehom na licu uvijek bio spreman pomoći. Tragično je stradao na dužnosti, u 41. godini života, gaseći šumski požar na području mjesta Ljubač, poviše Orašca, 31. srpnja 2022. Njemu u spomen započela je organizacija memorijalne vatrogasne trkačke utrke s humanitarnim karakterom, a na mjestu pogibelji podignut je spomenik Trag svjetla. Sjećanje na Gorana Komlenca i njegov upečatljiv lik ostat će trajno utisnut u srcima svih onih koji su ga imali čast poznavati.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Gradonačelnik ugostio srebrne barakude!

Dulist

DUBROVNIK NA OI Uspješna promotivna kampanja

Dulist

Napreduju radovi na budućem dnevnom boravaku Grada

Dulist