Kultura

FOTO Održano predavanje o tajnama dubrovačke katedrale

DSC 0030

Predavanje ‘Tajne dubrovačke katedrale – podzemna muzejska etaža ispod katedrale i Bunićeve poljane’ održali su arhitekt Stijepo Butijer i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen danas u Dvorani pape Ivana Pavla II. 

Arheološkim istraživanjima na prostoru ispod Katedrale i Bunićeve poljane vođenima od 1981 do 1986. godine zauvijek je promijenjena slika o najranijim stoljećima Dubrovnika. Tada su pronađeni ostaci nekoliko objekata iz nekoliko različitih vremenskih razdoblja: dvije velike trobrodne crkve ispod sadašnje barokne katedrale, četverolisna kapela, kasnoantički obrambeni zid, masivni temelj zvonika/krstionice, nekoliko kuća, zidanih grobnica, te mnogo drugih vrijednih nalaza.

– Ovi nalazi stvarno su bili senzacionalni i dokaz su da je Dubrovnik dosta stariji nego što se do tada smatralo. Po povijesnim izvorima znalo se da se ispod današnje barokne katedrale nalazi romanička katedrala koja je srušena u potresu, ali za postojanje ranije katedrale nije se znalo. Može se reći da je ovo saznanje uistinu bilo potres za historiografiju – kazao je Viđen.

Interpretacija ovih zanimljivih nalaza ni trideset godina kasnije ne prestaje intrigirati znanstvenike. Na inicijativu Zavoda za obnovu Dubrovnika i Dubrovačke biskupije izrađen je projekt uređenja/rekonstrukcije podzemne muzejske etaže ispod Katedrale, Bunićeve poljane i palače Basegli-Gozze kako bi postao jedinstveni muzejski prostor sa svim pronađenim nalazima, a s ciljem javne prezentacije ovoga slojevitog arheološkog lokaliteta ispod današnjega živog grada.

– Istraživanja katedrale počela su još osamdesetih godina, ali je tema još aktualna i nastavlja intrigirati znanstvenike. Tako danas ovdje možete vidjeti jednu sijedu i jednu mlađu glavu – kazao je Butijer.

Predavanje je organiziralo Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik.

agj

 

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist