Kultura

[FOTO] Održano je cjelodnevno događanje ‘Knjige pod stablima’

knjiga pod stablima 7

Treće cjelodnevno događanje ‘Knjige pod stablima’ u organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu ‘Župskog ljeta’ održalo se 8. kolovoza 2024. u parku Striježice u Mlinima.

Program je započeo u jutarnjim satima, a umjesto autorice Ivane Đula, koja je nažalost zbog bolesti morala otkazati gostovanje, njenu slikovnicu ‘Ništa strašno’ predstavila je knjižničarka Marjana Leventić koja je čitala i koristila ideje i materijale koja je Ivana već bila pripremila za predstavljanje. Đula je slikovnicu napisala zajedno s Milicom Sinkauz u suradnji s ilustratorom Dominikom Vukovićem (Bodoni, 2024.). Slikovnica ‘Ništa strašno’ priča je o dječaku i njegovom strahu. Dječak se boji mraka pa mu tata prije spavanja priča priču o obitelji strahova. Govornicima engleskoga jezika sadržaj slikovnice približila je studentica Tara Šipčić.

Poslije predstavljanja uslijedio je kreativni dio programa kojeg su vodili slikari Marta Baće i Robert Kralj. Djeca su svoje strahove nacrtala na papiru koji je služio kao okvir, a potom su te slike objesili u parku. Nakon toga opustili se slikajući morske žale.

U popodnevnim satima su članice Čitateljskog kluba OŠ Župa dubrovačka okupljenoj djeci čitali priče. Pridružila im se i profesorica Tanja Galjuf.

U večernjim satima održao se susret s piscem i pjesnikom Stankom Krnjićem. Program je vodila Marjana Leventić, a stihove iz njegove posljednje zbirke ‘Krljušti’ čitala je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Tanja Galjuf.

-Neću trčati na neka druga polja, mislim da je ovo polje veliko i plodonosno i možemo ga istraživati s raznih strana. Zaista me privlači ljudska nutrina i volim se baviti time, a ova nit koja se provlači, to je kao krvotok, neka krvna žila i gledam kuda će ta krv poteći, jednostavno pustimo se životu – istaknuo je pjesnik Krnjić, a za svoje pjesme rekao je kako je skovao novi izraz, da je to ‘poezija u prozi u poeziji’.
Pogovor za zbirku ‘Krljušti’ napisao je nedavno preminuli akademik Luko Paljetak zbog čega je Krnjiću posebno drago da je upravo ta zbirka ove godine nagrađena najvećom nagradom za poeziju u Hrvatskoj ‘Tin Ujević’.

Tijekom cijeloga dana posjetitelji su imali priliku uživati u čitanju u hladu te su mogli birati među ponuđenim rabljenim knjigama i knjigu odnijeti doma.

Knjige pod stablima sufinanciraju Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik, a ovaj tjedan održale su se u sklopu ‘Župskog ljeta’ kojeg provodi Turistička zajednica općine Župa dubrovačka.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

Izložbu ‘Dubrovnik i UNESCO’ vidjelo preko 100 tisuća posjetitelja

Dulist

[FOTO] ‘Papandopulo’ kvartet razveselio festivalsku publiku u Dvoru

Dulist

Slikovnica Luka Paljetka i koncert DSO-a uz 290. obljetnicu rođenja Luke Sorkočevića

Dulist