Grad

[FOTO] Održan Mimohod sjećanja na žrtve Srebrenice

srebrenica 3

Povodom 29. obljetnice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika, tradicionalno su organizirali Mimohod sjećanja na sve žrtve genocida, koji se održao danas u 12 sati na Stradunu.
U mimohodu su sudjelovali i gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Sudionici su se okupili su kod velike Onofrijeve fontane, a kao simboličan čin sjećanja na žrtve, nakon mimohoda Stradunom, u more su u dubrovačkom portu bačeni ljiljani.

-8372 osmijeha, 8372 radosti, tuge, slavlja, vjenčanja… Sve to oduzeto je onog dana kada se odlučilo počiniti genocid u Srebrenici. Jasno moramo istaknuti tu riječ ‘genocid’. Pod tim ne smatramo da je jedan narod genocidan nego mislimo da se radi isključivo o politici genocida. Na žalost, politika u Srbiji se nije promijenila, ona je ostala jednaka, punih usta mogu reći jednako genocidna. Jer onaj narod koji nije spreman pogledati sebi u oči, prihvatiti greške i zločine, nije spreman krenuti naprijed, pružiti ruku pomirenja i reći oprosti. Moramo se zalagati za istinu i zato i mi u Dubrovniku odajemo poštovanje obiteljima žrtvama, ali i upozoravamo da se sve ono što je bilo ne može promijeniti dok se politika ne promijeni – rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Srebrenički genocid smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata, a Ujedinjeni Narodi su 23. svibnja 2024. godine usvojili rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je bilo na mimohodu pogledajte u našoj fotogaleriji:

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

Dubrovkinje mršave uz lijek za dijabetes! Neshvatljivo da im liječnici izdaju recepte!

Ivana Mijić Vulinović

Gradonačelnik ugostio srebrne barakude!

Dulist

[FOTO] Otkrivena bista Goranu Komlencu u Orašcu

Dulist