Suncem okupan Stradun od jutros je domaćin Hrvatskog festivala pekmeza, džema i marmelade kojeg već jedanaestu godinu organizira Deša Dubrovnik.
Festival se održava do nedjelje ispred Crkve sv. Vlaha gdje mali i specijalni proizvođači iz cijele zemlje donose stotine vrsta prirodnih pekmeza, marmelada i džemova. Iskoristili smo lijepo vrijeme i obišli štandove proizvođača. Gospođe Branka i Mirjana iz Šibenika koje svake godine sudjeluju na festivalu predstavile su nam svoje proizvode. Gospođa Kata Mioković iz Siska uz džemove i marmelade nudi i med s raznim aromama.
– Imam raznorazne dodatke u medu. Med s čokoladom, lješnjakom, đumbirom, kurkumom, jagodom, bučinim košticama, svi se ovdje mogu probati – istaknula je, kazavši kako je postupak proizvodnje meda s čokoladom kompliciran, ali ‘se isplati’.
Posjetili smo i jedan domaći štand, OPG Šiša iz Konavala gdje posjetitelji mogu probati i kupiti poznate lokalne proizvode poput arancina i suhih smokava.
Inače, ova dubrovačka jesenska atrakcija uz proizvođače i visokokvalitetne proizvode iz lokalnog uzgoja promovira i raznolikost kulturne baštine raznih krajeva Hrvatske. Izlagači odjeveni u narodne nošnje odmah su privukli pozornost domaćih i stranih posjetitelja predstavljajući džemove od višanja, jagoda, limuna, šljiva, smokava.
U sklopu manifestacije organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem. Sami se uvjerite ovaj vikend od 9 do 5 popodne, a prije toga pogledajte našu fotogaleriju!
A.G.