Zanimljivosti

FOTO/OBRTNIČKA I TEHNIČKA ŠKOLA Ravnatelj Mandić: ‘Energetskom obnovom godišnje ćemo uštedjeti 50 tisuća kuna’

obrtnicka energetska obnova00

Projektom je planirano 50 posto uštede energije, a na godišnjoj razini govorimo o uštedi u iznosu od 50 tisuća kuna – rekao je ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić prilikom predstavljanja projekta Energetska obnova zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

U tijeku su završni radovi na vanjskoj ovojnici fasade novog dijela zgrade. Također, završavaju se radovi na krovu te u starom dijelu postavljanje izolacije s unutarnje strane. Izvođači imaju rok završiti sve radove do travnja 2019. godine.

– Glavnina radova je već odrađena, s ovim dijelom unutarnje izolacije, malo se kasnilo… Bili smo planirali tijekom praznika. No, nadamo se kako će sve biti gotovo unutar mjesec dana – rekao je Mandić.

Projektom je uz ugradnju toplinske izolacije, predviđeno korištenje solarne enrgije za pripremu potrošne tople vode. Značajan je i zbog znatnog smanjenja štetnih plinova, podiže se razina svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, ali se potiče korištenje obnovljivih izvora energije. Projekt je bitan i zbog edukacije učenika. Ugrađeni sustavi koristit će se u nastavnom procesu za učenike škola različitih struka škole.

Za ravnatelja je posebno interesantno što će se na krovu nove zgrade postaviti solarni-fotonaponski paneli.

-Napravit ćemo solarnu elektrane snage 15 KW. Trenutnim projektom predviđeni su samo nosači, a onda ćemo daljnjiim aktivnostima probati doći do novca kako bismo izgradili elektranu. U tom cilju smo stupili u konakt s DUNEA-om oko prijave projekta prekogranične suradnje te bismo iz tog projekta financirali elektranu i edukacijske materijale. Naime, planiramo postati centar obnovljivih izvora energije – istaknuo je Mandić.

Projekt u vrijednosti 3 milijuna kuna financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje EU Ministarstva regionalnog razvoja i fondova i europske unije te Dubrovačko-neretvanska županija.

U školi još postoji par projekata kao što je uređenje školskog vrta koji će vrijednim radom postati mediteranski-edukacijski park, razvijaju električni bicikl te su dobili Erasmus projekt u vrijednosti 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 2001. Umro veliki redatelj Tomislav Durbešić

Dulist

Sretan rođendan našoj opernoj divi Dubravki Šeparović Mušović!

Dulist

Hrvat osvojio vrtoglavi iznos na lutriji

Dulist