Aktualno

[FOTO] Noć muzeja u Muzejima i galerijama Konavala privukla mnoge posjetitelje

noc muzeja 2024 naslovna

U tijeku je 19. po redu Noć muzeja, nacionalna manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

I dubrovački muzeji su otvorili svoja vrata od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a središnja tema ovogodišnje Noći muzeja je ‘Muzeji i nova publika’.

Dobru atmosferu smo uhvatili u Muzejima i galerijama Konavala.

Zavičajni muzej Konavala i Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu bili su otvoreni do 20:00, a Kuća Bukovac otvorena je do 23:00. U Zavičajnom muzeju Konavala održana je izložba „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“.

Održavala se i projekcija dokumentarnog filma „Konavoske bubice“ koji je nastao u produkciji Muzeja i galerija Konavala i LMT studija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, s ciljem prezentacija i održanja proizvodnje svile u Konavlima.

Najmlađi su pak posjetitelji mogli u kreativnom kutku uz izložbu „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“ upoznati sa slikarskim opusom Mija Šiše Konavljanina.

Na Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu održavala se dječja radionica – Izrada glinenih reljefnih pločica, te stručno vodstvo kroz izložbu „Novootkriveni Epidaur“.

Polaznici radionice „Šarena školica“ predstavili su dječji vodič kroz Kuću Bukovac na znakovnom jeziku koji je snimljen u studenome 2023. godine.

Prekrasna Vlahova slika „Pet ćutila“, misao je vodilja ovogodišnjeg programa Noći muzeja Kuće Bukovac. Put kroz pet ćutila započeo je Pixel dizajn svjetlosnom projekcijom Vlahovih slika koje su zaigrano krasile pročelje zgrade na dnu Bukovčeve ulice.

Održao se i koncert Brass & Percussion septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ovom su prilikom izveli ciklus skladbi „Posveta korijenima.“

Degustirale su se i tradicionalne slastice našega kraja, broštulane mjendule, arancine, kontonjatu i mantalu koje će nam predstaviti Marina Šiša Vivek iz OPG-a Šiša.

A nazdravilo se i koktelom „Vlaho Bukovac“ koji odiše mirisima i okusima Mediterana. Osmislili su ga barmeni svjetskoga glasa iz udruge „Art cocktail Dubrovnik“ Ivana Vinković, Leo Bautović i Mario Saulan.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist