Zanimljivosti

FOTO ‘Nemirno zatišje pred buru’

Nemirno zatišje pred buru, Predavanje Tvrtko Jakovina

Na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku večeras je održano predavanje te otvorena popratna izložba “NEMIRNO ZATIŠJE PRED BURU-Vrijeme prije 1914. godine” dr.sc.Tvrtka Jakovine.

Povodom obilježavanja 100 godišnjice Prvog svjetskog rata 1914-2014 ovaj profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proveo je prisutne kroz temeljit sat povijesti od samih početaka i socio-političkog konteksta tog rata do drugih društvenih okolnosti koje su se u to vrijeme odvijale.
– Ja sam u prvom redu povjesničar druge polovice 20. stoljeća i mene je u prvom redu u posljednjem istraživanju zanimalo što se to dogodilo s našim sjećanjem. U što se ono pretvaralo i kako su se sjećanja mijenjala kroz ovo stoljeće i kako se o njemu pisalo i kako se on koristio u političke svrhe – rekao nam je Jakovina.
-Svaka država i svako razdoblje ima svoje viđenje i osvjetljenje. Prošlost je vrlo često zlorabljena često da to i ne znate – kaže nam Jakovina te ističe kako izuzev Krleže zapravo i ne postoje pisani hrvatski zapisi iz tog razdoblja.
– Da nema njega stajali bi jako loše. Nitko drugi nije posebno istaknut da je to dodatno problematezirao. On jest ‘zakrilio’ jako puno književnog prostora, ali susjedne zemlje su imale poplavu toga, a Hrvatska ne slijedi takav trend. To nam se dogodilo i sa spomenicima iz tog razdoblja. Mi smo ta groblja zaboravili – rekao je Jakovina.
Inače, izložba “NEMIRNO ZATIŠJE PRED BURU-Vrijeme prije 1914 godine”, autora Manfreda Thumbergera i Stefana Kutzenbergera, ukazuje na kulturno-znanstvenu dimenziju burnih godina oko 1914. godine i značenju ovog vremena za iskorak u razdoblje Moderne. U glazbenom dodatku, u izvedbi dijela Richarda Straussa i Josipa Hatzea, glazbenika koji obilježavaju ovo razdoblje u Europi, sudjelovala je učenica Umjetničke škole “Luka Sorkočević”, sopranistica Laura Hladilo, uz pratnju profesorice Margite Cetinić. Otvorenju Izložbe i pratećem predavanju, prisustvovao je i Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja 2014.godine.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist