Grad

[FOTO] Napreduju radovi na izgradnji doma umirovljenika ispod bolnice

page 3

Gradonačelnik Mato Franković ovog četvrtka obišao je radove budućeg Centra za starije osobe ispod Opće bolnice, čija bi izgradnja trebala biti završena do 1. siječnja 2026. godine.

-Kada gledamo kada se posljednji veliki dom umirovljenika napravio sežemo nazad u 1971. kada je napravljen dom ispod stare bolnice. Od tada do danas, osim ovog malog u Gružu, nije napravljena jedna ovako velika infrastrukturna građevina koja ima za cilj smještaj osoba starije životne dobi. Ovaj dom umirovljenika će biti puno više od toga. Postojat će prostor za druženje naših osoba starije životne dobi, pružat će uslugu vaninstitucionalne podrške za preko 400 korisnika, a ono što je važno za 75 korisnika koji će biti od potrebe, dnevnog, odnosno poludnevnog boravka, pružit će i njima tu mogućnost – kazao je gradonačelnik i dodao kako smatra da svjedočimo jednom iznimno bitnom i važnom segmentu izgradnje ovog budućeg Centra za starije osobe.

Danas je započelo izlijevanje betonske ploče za prvu diletaciju budućeg doma umirovljenika, gdje će biti ugrađeno 350 kubika betona.
-Ova diletacija je najveća, ima pet katova, ove druge su manje, jedna četiri druga tri. Na drugoj diletaciji se priprema sve za izlijevanje temeljne ploče, a na trećoj se još uvijek vode radovi iskopa koji bi trebali biti gotovi u idućih 15 dana kada će se početi s pripremom za izlijevanje betonske ploče – rekao je Franković.

Osigurana su i sva financijska sredstva koja će pokriti radove do kraja.

-Podijeljena su na tri različita segmenta. Prvi su europski fondovi, skoro pa 6 milijuna eura, drugi je kreditno zaduženje u okviru prihvatljivih europskih sredstava, malo više od 5 milijuna eura i preostali segment su proračunska sredstva Grada Dubrovnika, gotovo 9 milijuna eura vlastitih sredstava Grada Dubrovnika će biti uloženo u ovaj projekt – naveo je gradonačelnik te se osvrnuo na pitanje hoće li biti izazov pronaći radnike s obzirom da se radi o velikom projektu.

-Sigurno će biti izazov, međutim vjerujem da ćemo i tom izazovu doskočit kao i svim ostalima s kojima se susrećemo po pitanju radne snage. Ono što je ključno je izgraditi ovaj objekt. Predugo se čekalo na njegovu gradnju – odgovorio je i podsjetio:

-Prvotna gradnja započela je kasnih 80-ih, početkom 90-ih, kada je Radimir Čačić sa svojom tvrtkom zapravo uzeo cjelokupne novce, izgradio objekt i nestao. Ovo je drugi pokušaj izgradnje doma umirovljenika i siguran sam da će on uspješno završit na korist naših sugrađana jer uistinu veliki su problemi u gradu, ali i cijelom području županije s nedostatkom smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobe. Tu ne govorim samo o onim osobama koje su zdravstveno ugrožene pa traže privremeni smještaj nego o ljudima koji bi zapravo željeli svoju treću životnu dob provesti u druženju s drugima, u nekakvom društveno korisnom prostoru i na taj način zapravo uživati u svojoj starosti – rekao je gradonačelnik.

Ovaj projekt realizira se uz potporu dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: Ivan Pozniak 

Pročitajte još

Od 1. rujna testira se sustav, zona posebnog prometnog režima s kaznama tek 1. ožujka

Dulist

O SIGURNOSTI MJEŠTANA U TRESTENOM Anita Bonačić Obradović: Čekanje nije rješenje!

Dulist

Kreće realizacija Mreže zelene infrastrukture

Dulist