Aktualno

[FOTO] Nakon 64 godine, zacjevljen je hidrotehnički tunel ispod Srđa

tunel srdj naslovna

Prošlo su točno 64 godine od dana kad je ovaj sustav pušten u pogon do dana kada je provedeno potpuno zacjevljenje ovog iznimno važnog infrastrukturnog objekta – rekao je gradonačelnik Mato Franković prilikom obilaska završetka radova na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Projekt je to vrijedan 2.7 milijuna eura, a radove je izvela domaća tvrtka Mani – CO, na čelu s Ivanom Batinom.
-Ovo je nešto što naši građani ne vide, ali vide i znaju da piju čistu vodu. Dok brojni gradovi u RH prilikom veće kiše imaju zamućenja, to nije više slučaj u Dubrovniku. Uspješno smo završili projekt pročistača, a sjećate se kakvog smo ga naslijedili. Danas on uredno funkcionira – rekao je Franković te podsjetio na to koliko se puta na sjednicama Gradskog vijeća govorilo o potrebi zacjevljenja ovog tunela te se nudilo da to rade golferi.
-Mi smo ga uspješno završili zahvaljujući EU novcima i umješnosti Uprave Vodovoda – rekao je dalje te napomenuo kako je Dubrovnik s ovim projektom napravio ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode ispravne za piće bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme koji su sve veći. Čestitao je Upravi Vodovoda, ali i izvođaču radova te istaknuo kako je zadovoljstvo tim veće jer je lokalna pamet iznijela ovako zahtjevan i težak projekt.
Inače, projekt je rađen u aklopu Aglomeracije Dubrovnik.
-Radi se o tunelu duljine 3 kilometra kojim se Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom s uređaja u Komolcu, do ove lokacije. To je i bio prirodan slijed kada smo prije 5 godina napravili pročistač pitke vode u Komolcu i pustili ga u rad – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić te istaknuo kako se Dubrovnik više ne suočava sa zamućenjima vode za piće.
-Radovi su bili poprilično zahtjevni jer se radilo u skučenim uvjetima gdje nije mogla ni teška mehanizacija nego sve ručno i s manjim brojem ljudi. Praktički je unutra izvođač imao jedan mali vlakić kojim je vozio i izvozio materijal – rekao je te naglasio kako smo nakon 64 godine dobili cjevovod koji zadovoljava sve najnovije direktive EU i Europske komisije, ali i nove pravilnike koji će izaći, a tiču se pitke vode za ljudsku potrošnju.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Plenković najavio: Povećat ćemo prosječnu plaću na 1600, a minimalac na 970 eura

Dulist

ZA GOGIN KORAK Magda i Goga prošle su najgore bez odustajanja, a vi im možete dodatno pomoći

Dulist

MARIJA NIKOLETA ĐIVANOVIĆ Inspirirajuća priča o mladoj Konavoki koja nije posustala ni nakon teške nesreće

Maris Guca