Zanimljivosti

FOTO Na Porporeli se gradi jedrilica

brodogradnja1

U organizaciji udruge Dupinov san te suorganizaciji udruge Porporela, udruge Drvo mladih Bonsai i Pomorskog muzeja uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture grada Dubrovniku prvi put na  Porporeli počela je radionica pod imenom „Mala škola brodogradnje“.

Radionica će se održavati do srijede 25. rujna, svaki dan, ujutro od 9 do 13 sati te poslijepodne od 17 do 21 sat
 
StolArtova radionica 'Mala škola brodogradnje', ostvaruje se već četiri godine na različitim lokacijama diljem jadranske obale i otoka podučavajući djecu osnovnoškolskog uzrasta kako sagraditi drveni brod, a bit će u potpunosti otvorena građanima, turistima te svim zaljubljenicima koji imaju brodograditeljske sklonosti, posebice onima koji vole našu tradicijsku pomorsku baštinu.

Osobitost ove radionice nalazi se u izgradnji prave pravcate brodice /jedrilice, koja uz stručnu pomoć voditelja, vlastitim rukama izrađuje 15 dubrovačkih osnovnoškolaca iz OŠ Lapad i Marin Getaldića uzrasta do 15 godina..

Oni su jutros sudjelovali na radionici u Pomorskom muzeju gdje su naučili od čega se sastoji brod, pa su na Porporeli sudjelovali na prvom dijelu radionice.

-Sutra kad proizvedemo sve djelove idemo u sastavljanje konstrukcije pa prema pituravanju i porinuću. Svaki dan će se vidjeti pomaci – rekao nam je voditelj radionice Davor Mihalić.

-Tek ću naučiti kako se gradi brod. To mi je jako zanimljivo jer svakodnevno crtam brodove, baš ih volim, obožavam kreirati svoje brodove – rekao nam je Roko Rota iz OŠ Marina Getaldića.

Svečano porinuće uz blagoslov i krštenje te pjesmu Klape Kaše bit će u srijedu 25. rujna, a brodica ostaje u trajnom vlasništvu njezinim malim izrađivačima.

Mladi  Dubrovčani sami će odabrati ime svoje nove jedrilice!

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist