Kultura

FOTO Mitska Galateja u očima Fadila Vejzovića

vejzovic izlozba 18

Izložba „Galateja“, akademskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića, otvorena je u srijedu, 9. srpnja u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Izložba je zanimljiva i iz razloga što je postavljena na dvije odvojene lokacije. Osim Galerije Dulčić Masle Pulitika, drugi dio postavljen je i u Atelijeru Pulitika.

– Fadil Vejzović ovim je ciklusom dokazao da je rasni slikar. “Galateja” prikazuje vibraciju pokreta- rekla je na otvaranju izložbe ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik Vesna Delić-Gozze.

Autor izložbe Andrija Seifried istaknuo je kako se ciklus “Galeteje” nadovezuje na seriju crteža iz 2003. godine.

– Njegova prepoznatljivost su zemljane i ugašene boje. Mit o Galateji nije Vejzovića zaokupio mitski već kao pravog slikara – istaknuo je Seifried.

Autor slika Fadil Vejzović rekao je na otvaranju svoje izložbe kako Galateja na neki način predstavlja i grad koji leži na hridinama.

– Moja tema je ep, priča o Galateji i Pigmalionu, koji je ipak uspio ono što meni teško ide, oživjeti svoju skulpturu. Ja svoje slike radim već godinu dana i ovo što vidite je ne prvi i poluuspješni pokušaj da s tom božicom stupim u kontakt – rekao je Vejzović.

Podsjetimo, Fadil Vejzović rođen je 1943. u Sarajevu. Od 1962.-1966. studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1969. do danas djeluje samostalno i kao član grupe Brezovica. Od 1970. do 1975. polazio je postdiplomski studij grafike i slikarstva na Akademie der bildende Künste u Nürnbergu. Od 1976. do 1986. radio je u magazinu Start kao ilustrator i grafički urednik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a izložbe redovito održava diljem Hrvatske i svijeta te je od 2007. u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 10. kolovoza. Radno vrijeme je svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

PERFORMANCE NA STRADUNU Dubrovniku i mojoj majci! Ne, nije Slaven Tolj!

Dulist

Violinski virtuoz Dan Zhu ponovno u Gradu

Dulist

DRUGI VIKEND EPIDAURUS FESTIVALA Od mladih talenata do posveta ženama

Dulist