Grad

FOTO Mali Mokošani spašavali ozlijeđenog preko kanjona

mokosica skola vjezba spasavanja 2

Učenici Osnovne škola Mokošica ovog su četvrtka bili sudionici pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenog preko kanjona, u organizaciji Radio kluba Libertas i GSS stanice Dubrovnik.

Što sve zna radio-amater, što je radiogoniometrija, zašto je učenici uče, u čemu im ona može pomoći – bile su teme kratkog uvoda kojeg je održao Josip Karačić, predsjednik RK Libertas, koji broji preko 40 godina radio-amaterske karijere.

-Nikad ne znate tko vam se javlja s druge strane – istaknuo je Karačić dodavši kako je pristojno ponašanje i poznavanje struke, temelje sklapanja prijateljstava preko etera i upoznavanja svijeta.

-Radioamater može biti taksist na Manhattan-u, ali isto tako i poznati svjetski poduzetnik ili kralj – objasnio je Karačić, potaknuvši time učenike na istraživanje teme.

Što znači oznaka “9A” i zašto se ista nalazi na svim avionima koji su registrirani u RH, kao i na brojna druga zanimljiva pitanja – mogu odgovoriti u Radio klubu Libertas, koji pozivaju na upis.

Službeni projekt “Prvi dan, prvi sat” ideja je kojom se želi potaknuti mlade na odgovornost, ali i mogućnost reagiranja u kriznim situacijama, kojim bi ih podučili radioamateri  na početku svake školske godine.

Voditelj GSS podružnice Dubrovnik, Zoran Čabrilo istaknuo je potrebe radioamaterskih znanja u akcijama spašavanja, te pozvao mlade Mokošane na edukaciju.

-Mobiteli nam ne pružaju sigurnost, istaknuli su i dodali kako ‘smo s akumulatorom i dobro postavljenom antenom, već obavijestili pola svijeta – dok ste vi tražili signal ili punili bateriju!’

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist