DuList IN

FOTO Lumblija – slastica otoka Korčule koja ukazuje na priču o tradicionalnom načinu života

lumblija20

‘Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu’ naziv je manifestacije koji će se 30. listopada održati u Gradskom parku u Blatu. Ove godine manifestacija ima poseban značaj s obzirom na to da je tradicionalni kolač lumblija u lipnju dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je prvi proizvod s takvom oznakom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a 25. u Republici Hrvatskoj. Više o lumbliji, izvornoj slastici otoka Korčule, mogli smo saznati u četvrtak u petoj lađi u Lazaretima.

– Poznato je kako se lumblija kao tradicionalni kolač radi u vrijeme svetkovine Svih Svetih. Također, zna se kako se s Korčule u prvim desetljećima 20. stoljeća iselilo dosta ljudi. Na takva su duga putovanja, u zemlje u kojima su tražili bolji život, mogli ponijeti lumbliju jer je dužeg trajanja. Članovi njihove obitelji, koji su ostali na otoku, slali su im lumbliju. Mirisi i okusi koje lumblija pruža, podsjećali su ih na kraj iz kojega dolaze te na njihovo djetinjstvo – naglasio je predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić. Kaže i kako lumblija može biti dobar primjer gastro-ponude koje nudi otok Korčula.

Legenda o lumbliji
Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.
Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.
Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Inače, postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost ‘Lumblije’ i otoka Korčule.

Događaj u Lazaretima organizirali Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačka baština, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima, ustanovom u kulturi.

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist