Kultura

FOTO Lukov posjet Dubrovniku

piplica ugd011

Izložba suvremenog dubrovačkog umjetnika Luka Piplice otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Na izložbi naziva Moj posjet Dubrovniku, predstavljene su slike, fotografije i videoradovi u vremenskom rasponu od 1992. do 2012. godine. Naslov izložbe Moj posjet Dubrovniku ne implicira vezanost za konavoski kraj, životni ambijent autora, već je nesretna konstatacija činjenice da se u vlastitom gradu, koji sve više poprima obrise turističke destinacije, a duhovni integritet postaje gotovo nepoželjna kategorija, sve više osjećamo kao gosti. Problematski aspekt i to ponajviše onaj kojim se preispituju likovne konvencije, ključna je odrednica autorovog stvaralaštva bez obzira o kojem mediju se radi.

U njegovim slikama nalai se i konceptualni pristup slikarstvu kao kod serije «ratnih slika» nastalih ranih devedesetih godina, kao i klasično zahvaćanje slikarske materije u novijim radovima u kojima prespituje kategorije vlastitog identiteta, identiteta mjesta ili se pak, ponekad i na humorističan način, poigrava nekim općim mjestima povijesti umjetnosti.

U svojim videoradovima  ponekad u postmodernističkoj maniri miješa konvencije filma, video uratka i performansa, a ponekad koristi jedan jedini kadar, stvarajući radove iznimne profinjenosti i vizualne dojmljivosti.

Na otvaranju izložbe govorila je kustosica Rozana Vojvoda, dok je izložbu otvorio ravnatelj UGD-a Antun Maračić istaknuvši:

– Nadam se da ovo nije posljednji put da se vidimo. 

Izložba će biti otvorena do 15. prosinca 2012. godine.

Pročitajte još

Izložba i koncert u Slanom: Zahvala hrvatskim braniteljima

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe „Od auta do kaosa“ slikara Josipa Ivanovića u Sponzi

Dulist

Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan u Kneževom Dvoru

Dulist