Kultura

FOTO ‘Linija ukinutog horizonta’ Ivone Vlašić

DMP vlasic09

‘Linija ukinutog horizonta’ izložba je dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić koja je otvorena u utorak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

U ovoj multimedijalnoj izložbi iznesen je dubok i oštar uvid u ono što se uradilo, zabilježilo i stvorilo. Tematiziraju se uvijek oprečne teme života i smrti, apsolutnog bitka i apsolutnog duha. Izložba ‘Linija ukinutog horizonta’ nastavlja se na prijašnje serije radova ‘Negdje između’ iz 2010. – 2012., 2017. – 2018. i ‘Horizonti’ 2012. – nadalje, i u radovima ‘Ispod površine’ 2017., ‘Mene sram’ 2017. i ‘Bez naziva’ 2018.

Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći ‘čisto mjesto’ propitujući mogućnost njegovog postojanja, istaknuto je u najavi. Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda…

Lomovi koji se pojavljuju u njenim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom.
Kustosica ove izložbe, koja ostaje otvorena do 24. lipnja, je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pročitajte još

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist

Tenor Špicer i pijanist Marušić u ponedjeljak u Dvoru!

Dulist

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist