Grad

FOTO Komemoracijom obilježena 23. obljetnica pogibije Rona Browna

komemoracija Ronald Brown naslovna

Komemoracijom u Memorijalnoj kući Ronalda Browna obilježena je jutros 23. obljetnica pada američkoga vojnog zrakoplova kod Dubrovnika, u kojem je poginulo 35 putnika i članova posade, među njima i tadašnji američki državni tajnik za trgovinu Ronald Brown.

U sjećanje na tragičan događaj, u ime Grada Dubrovnika na komemoraciji je sudjelovala zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

– Grad Dubrovnik se s pijetetom prisjeća tragične nesreće od prije 23 godine, pogibije tadašnjeg ministra Ronalda Browna i cijele delegacije od 34 izaslanika, osjećajući duboko poštovanja i zahvalnost njima i Sjedinjenim Američkim Državama koja je za vrijeme Domovinskog rata a i kasnije bila jak i važan partner Hrvatskoj u razvitku i obnovi nakon rata. Ova godina predstavlja novu stranicu u odnosima dviju država s obzirom na uvođenje izravnog leta iz Philadelphije za Dubrovnik od lipnja, što predstavlja novi zamah u međudržavnim odnosima, kako gospodarskim i turističkim, tako i međusobnim prijateljskim odnosima SAD-a i Dubrovnika u kojem su američki turisti na drugom mjestu po brojnosti – rekla je zamjenica Tepšić.

U ime Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, prisutnima se obratila Sarah L. Groen, prva tajnica za politička i ekonomska pitanja.

– Počašćeni smo što možemo sudjelovati na ovom događaju. Bio je to vrlo tragičan događaj, ali doveo je do razvoja odnosa i suradnje dvaju zemalja tijekom godina, ne samo u gospodarstvu nego u drugim oblastima. – istaknula je Groen, te naglasila kako je broj američkih turista u Dubrovniku u porastu.

Delegacija se upisala u knjigu sjećanja. Na brdu sv. Ivan položit će se cvijeće i zapaliti svijeće na mjestu nesreće. Podsjetimo, dana 3. travnja 1996. dogodila se zrakoplovna nesreća na brdu Sv. Ivan nedaleko od ZL Dubrovnik u kojoj je stradalo izaslanstvo ministra trgovine SAD-a i skupina uglednih američkih poslovnih ljudi a čelu s državnim tajnikom Ronaldom Brownom. Živote je izgubila i posada zrakoplova te dvoje Hrvata.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist