Zanimljivosti

FOTO Kako Gružani brinu o okolišu?

eko gruska skola11

Osnovna škola Ivana Gundulića u Dubrovniku uključila se u međunarodni ekološki projekt pod nazivom “Za manje otpada”.

Litter less Campaign ili “Za manje otpada” je kampanja koju organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, kroz programe Eko škole i Mladi izvjestitelji za okoliš, zaklada William Wrigley Jr. Company Foundation i nacionalni operateri u zemljama sudionicama. U Hrvatskoj su je organizirale Udruga Lijepa naša, FEE i tvrtka Wrigley Hrvatska. Ovogodišnja, četvta kampanja po redu, provodi se u 30 država, a u Hrvatskoj sudjeluje 25 škola i vrtića.

Glavni cilj je organizirati djecu u Hrvatskoj i educirati o problemima otpada, potaknuti ih da se aktivno uključe u kampanju te smanjiti otpad i dugoročno utjecati na promjene navika mladih. Kampanja počinje u svim zemljama 14. studenoga 2014. godine i traje sve do svibnja 2015.
Prošle je godine OŠ Ivana Gundulića U Dubrovniku stekla status Međunarodne Eko- škole i tako se pridružila obitelji drugih Eko-škola u Hrvatskoj. Povodom toga, 14. studenoga 2014. eko kampanja “Za manje otpada “ započinje i u ovoj školi, a u njezino provođenje uključeni su učenici i djelatnici škole.

U školi su održane različite eko aktivnosti. Učenici su izrađivali eko plakate, pisali eko poruke i literarne uratke na temu ekologije i zbrinjavanja otpada. Radionicu “Gospodari otpada” održala je gospođa Romana Hansel iz Udruge Deša s učenicima 8. razreda, a gospođa Jadranka Šimunović iz dječje ekološke udruge “Eko-Omblići” održala je radionicu s učenicima 3. razreda. U školskom dvorištu simbolično su posađene sadnice maslina.

Za vrijeme trajanja kampanje, organizirat će se predavanja i radionice na temu razvrstavanja i recikliranja otpada, provodit će se akcije čišćenja i ozelenjavanja okoliša škole. Posebna pozornost obratit će se na tetrapak ambalažu koja će se odlagati u posebno obilježene spremnike koje će učenici kasnije koristiti na likovnim radionicama. Ostvarit će se i suradnja s drugim Eko školama u svrhu razmjene ideja i iskustava u kampanji.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist