Kultura

FOTO Janja Vuletić nastupila s DSO-om

dso vuletic 1

Mezzosopranistica Janja Vuletić sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao glazbeni direktor festivala Dubrovnik u pozno ljeto, Christoph Campestrini.

Izvrstan uvod u koncert bila je ekspresivna orkestralna suita El amor brujo (Ljubav čarobnica) španjolskog skladatelja Manuela De Falle. Potom je u drugom dijelu koncerta nastupila mezzosopranistica Janja Vuletić izvevši djelo Richarda Wagnera „Wesendonck Lieder“. Riječ je o pjesmama koje je Wagner posvetio Mathildi Wesendonck, supruzi svoga mecene, za koju se govorilo da mu je bila ljubavnica. Mathilda Wesendonck obožavala je glazbu i poeziju, a osobito se divila Wagneru, pa su tako „Pjesme Mathilde Wesendonck“ odnosno „Wesendonck Lieder“ dnevnik njihove ljubavne veze.

Dubrovkinja Janja Vuletić trenutno radi u Njemačkoj, a nastupila je u vodećim opernim kućama Europe. Zapaženiji nastup ostvarila je u ulozi Lukrecije u Brittenovoj operi „Nasilje nad Lukrecijom“ te u naslovnoj ulozi u operi „Carmen“ u Nationalnoj operi u Bordeauxu i Rhein operi u Düsseldorfu, potom u Jednoj firentinskoj tragediji A. Zemlinskog (Bianca) u Njemačkoj operi na Rajni, debijem Verdijeva Requiema u Koncertnoj kući u Berlinu, kao u Rossinijevoj Maloj svečanoj misi s kontroveznim berlinskim kazališnim društvom Nico and the Navigators. Janja Vuletić više puta dosad je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a dubrovačka publika je, kao i uvijek, došla podržati u velikom broju te je nagradila našu mezzosopranisticu velikim, zasluženim pljeskom.

Na programu se našla i skladba Plesovi iz Galante mađarskog skladatelja Zoltana Kodalyja, a Dubrovački simfonijski orkestar i dirigent Christoph Campestrini zahvalnoj i oduševljenoj publici odsvirali su i bis – Brahmsov Mađarski ples br. 1.

Sljedeći koncert festivala je recital pijanistice Naire Asatrian u četvrtak 22. rujna, a prihod od ulaznica namijenjen je kupnju Fibroscana, ultrazvučnog uređaja za Infektološki odjel Opće bolnice Dubrovnik. Pijanistica će izvesti klavirske sonate skladatelja M. Clementija, F. Schuberta i L. van Beethovena, a gost večeri je renomirani američki pijanist James Dick s Beethovenovom Sonatom br. 8 u c-molu „Patetičnom“. Koncert će se održati u Kneževu dvoru s početkom u 21 sat.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist