Kultura

[FOTO] IZLOŽENA DJELA BROJNIH NAŠIH UMJETNIKA ‘Reciklaža u središtu umjetničkih tematika’

izlozba narodna knjiznica 4

Brojni dubrovački umjetnici izložili su svoja djela u sklopu izložbe ‘Preobrazba materije’ na temu reciklaže. Radovi se nalaze u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Kustosica je Karmen Čabrilo, mag. francuskog jezika i književnosti i mag. povijesti umjetnosti.

Svoja djela izložili su: Marta Baće, Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Luko Hajdić, Marija Koprivica, Maja Kovačević, Valter Kožul, Robert Kralj, Iris Lobaš Kukavičić, Maca Lucić, Josip Škerlj, Veronika Šulić i studenti Sveučilišta u Dubrovniku.

– Višestruka je simbolika otvaranja izložbe koja se bavi reciklažom, preobrazbom materijala, upravo u tjednu po Uskrsu, tjednu transfiguracije, euharistijskog čuda, uz ponovno buđenje prirode. Ciklus života zaključen je smrću tijela odnosno materije te započinje novi ‘recycle’. U njega nas uvodi 12 pojedinih

i jedna skupina autora. Djelima, koja variraju u pristupu zadanoj temi izvedbom i tematikom, predstavljaju dio širokog spektra miješanih medija, začetih u prošlom stoljeću, koji u trenutnom duhu vremena dobivaju dodatno na značaju, ali i značenju – izjavila je Čabrilo. Organizatori izložbe, Dubovačke knjižnice, su se osvrnuli na važnost teme recikliranja.

– U drugom dijelu 20. stoljeća, postepeno sve glasnija postaju i upozorenja znanstvenika o posljedicama koje post-industrijsko potrošačko društvo ostavlja na ekosustav i društvo u cijelosti. Dolaskom novog milenija, ova tjeskoba postaje utoliko opipljivijom kako klimatske promjene postaju uočljivije i manje porecive. Tema recikliranja seli iz kontroverze u središte interesa medija, političkih i reklamnih kampanja, naših razgovora, naravno i umjetnosti – javljaju organizatori.

Izložba će biti otvorena do 22. travnja.

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist