Kultura

[FOTO] IZLOŽBA VRIJEDNA MILIJUN EURA Djela oca pop-umjetnosti stigla u Dubrovnik

izlozba andy warhol dubrovnik 0

Izložbu Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca svečano je otvorio župan Nikola Dobroslavić u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Dubrovačko-neretvanska županija od 2017. godine ima suradnju sa slovačkom regijom Prešov. Ta suradnja se manifestirala u razmjeni iskustava, projektima s mladima, u suradnji javnih ustanova za održavanje zaštićenih dijelova prirode. Rodila se ideja, budući da je regija Prešov domovina Warholovih roditelja i mjesto muzeja Andyja Warhola u Slovačkoj da se organizira izložba ovog velikog svjetskog umjetnika u Dubrovniku – rekao je župan.

Gradonačelnik Mato Franković obratio se nazočnima i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

– Izuzetno smo ponosni što u Gradu Dubrovniku imamo priliku ugostiti i predstaviti javnosti radove svjetski poznatog umjetnika Andy Warhola – rekao je i dodao kako je Warhol bio daleko ispred svoga vremena.

– Warhola svi smatramo Amerikancem, ikonom američke pop art kulture pa nam ova izložba više govori i o njegovom podrijetlu i korijenima. Naime, iako je rođen u Americi njegovi su roditelji s područja današnje Slovačke migrirali tek nekoliko godina prije njegovog rođenja. Stoga imamo poveznicu s Europom, Slovačkom, regijom Prešov i našom Županijom, te gradom – naveo je gradonačelnik.

Veleposlanica Slovačke Republike u RH Hana Kováčova rekla je da joj je iznimno drago biti večeras u Dubrovniku. Dodala je kako joj se ostvario san budući da je, od dolaska u Hrvatsku, željela dovesti izložbu Andyja Warhola u našu domovinu.

Tonko Smokvina, ravnatelj umjetničke galerije Dubrovnik, smatra kako ovaj događaj ima poseban značaj za Umjetničku galeriju, ali i za cijeli Dubrovnik.

– Ovo je jedna dugo očekivana izložba, izložba jednog od utemeljitelja pop-art umjetnosti u svijetu, a napokon je stigla u Dubrovnik. Ovakva nam imena ne dolaze često, a Warhol se ipak pridružio velikim svjetskim imenima koja su se kod nas izlagala. Dovođenje velikih imena u naš Grad nešto je čemu ova galerija teži te se nadamo da će u budućnosti biti još sličnih izložbi – rekao je Smokvina.

– Izložene su slike iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te se na slikama može vidjeti Marilyn Monroe i brojni drugi portreti poznatih osoba. Mogu se vidjeti i slike povezane s religijom koje je Warhol interpretirao na svoj način. Ovo je naša prva izložba u Dubrovniku i pripremili smo veliki broj Warholovih slika – rekao je Martin Cubjak, suorganizator i kustos izložbe. Dodao je da su izložene radove kupili u veljači u New Yorku, ali ih nikada nisu predstavili jer se muzej u Slovačkoj rekonstruira.

– Zanimljivi su artefakti koje ćemo predstaviti u izložbi. Tu ubrajamo crteže njegove majke, fotografije iz njegove mladosti, košuljicu te putovnicu njegove majke. Ostale dvije cjeline koje će biti prikazane ovom izložbom su grafike i kultne ličnosti. Upravo on je probudio konzumerističko društvo ne samo u Americi, već i u Europi – rekla je Jelena Tamindžija Donnart, voditeljica projekta i jedna od kustosica izložbe.

– Studio soba, zamišljena je kao tvornica u kojoj je Warhol radio i gdje je pozivao brojne ljude, modele, glumce, pjevače. Sve one koji su kasnije postali kultne ličnosti tog vremena u Americi – dodala je Tamindžija Donnart.

Partneri izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Umjetnička galerija Dubrovnik i Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu.

Izložbu podržavaju Prešov regija, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Zračna luka Dubrovnik.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

POZIV UMJETNICIMA Natječaj za izlaganje u Galeriji Flora u 2025. godini

Dulist

DUBROVAČKI PJESNIK NAJBOLJI Nagrada ‘Tin Ujević’ u rukama Stanka Krnjića

Dulist

KNJIGE POD STABLIMA Čitanje i kreativne radionice u parku Čokolino

Dulist