Zanimljivosti

[FOTO] GrapeSton Festival na Pelješac privukao još veći broj izlagača i ljubitelja vina

grapeston festival 2025 2

Projekcijom filma Denni i Sergio talijanskog redatelja Gianluce Santonija prošlog četvrtka u Stonu započelo je četverodnevno druženje na drugom izdanju festivala prirodnog vinogradarstva i spontanih vina GrapeSton. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, stonski je festival proširio krug prijatelja koji je od 01. do 04. svibnja na Pelješac privukao još veći broj izlagača i ljubitelja prirodnih vina.

Glavna manifestacija, sajam i kušanje prirodnih vina, održano je u subotu 3. svibnja u prekrasnom Kneževom dvoru u Stonu gdje su posjetitelji mogli kušati prirodna vina od 42 proizvođača s preko 150 etiketa različitih vina. Uz 26 hrvatskih izlagača, predstavilo se sedam slovenskih vinara, dva iz Srbije, dva iz BiH, a značaj GrapeStona na mapi prirodnog vinarstva u regiji pokazalo je i sudjelovanje renomiranih vinara iz Austrije (Meinklang, Muster, Strohmeier) i Italije (La Ginestra i Terpin).

Osim samih vina organizatori vode računa da i ponuda hrane bude u skladu s ekološkim principima uzgoja te su tako koristeći lokalne i prirodne namirnice okrepu za posjetitelje pripremali Eko Škoj, Tvrtko Šakota (NAV), Marko Turković (Bekal), uz slovenske prijatelje Luku Košira (Grič) i Jakoba Pintara (TaBar). Na malom marketu ekoloških i tradicijskih proizvoda predstavili su se Happy Citrus s organskim delicijama od agruma, pršutana Kulina Nova sela, školjkarstvo braće Lazić i dva maslinara: Uljara Babić i OPG Swanky.

Popratni program, koji upućuje na multidisciplinarni i holistički pristup organizatora GrapeStona, osim projekciju filma u organizaciji udruge Kinookus, ponudio je i tribinu o važnosti ekološkog vinogradarstva, radionicu za djecu te radionicu prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja.

Na tribini pod nazivom „Vino nastaje u vinogradu“ održanoj u prekrasnom kamenom zdanju stonske tvrđave Veliki Kaštio govorili su vinogradari Tomislav Tomac s Pleševice, Werner Michlits s biodinamičke farme Mainklang iz Austrije, Sebastijan Stemberger iz Slovenije i Mario Bartulović s Pelješca. Tribinu je moderirao Ivo Kara Pešić iz udruge Kinookus, a posjetitelji su mogli doznati zašto je za kvalitetu i originalnost vina najvažnija ta prva, vinogradarska faza proizvodnje. Fokus GrapeStona su vinari koji su prvenstveno vinogradari. Njihova osnovna ideja je da se vino prije svega „pravi“ u vinogradu te da je vinarstvo u biti poljoprivredna praksa, ukorijenjena u odnosu prema zemlji i zahvalnosti za darove prirode.

Djeca su također imala priliku uživati u festivalu jer je za njih organizirana radionica izrade mozaika od recikliranih materijala koju je vodila pelješka umjetnica Tina Bilušica iz obrta Bodulka Handmade. Festival je završen radionicom prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja koju su vodile Katija Živković i Jadranka Ničetić u novouređenom imanju Oysteria Mali Ston Bay u selu Zamaslina.

Festival GrapeSton osmislili su i pokrenuli pelješki prirodni vinari iz vinarija Bartulović, Miloš, Vicelić, Baković i Križ u suradnji s Cogito Coffee iz Zagreba, uz potporu Turističke zajednice općine Ston, Općine Ston, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačko-neretvanske županije

Pročitajte još

VIDEO Zaronio u fontanu u Uvali u potrazi za kovanicama!?

Dulist

STON KAO ALTERNATIVA DUBROVNIKU? Provjerili smo koliko ima smještajnih jedinica

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1939. Rođen teatrolog i povjesničar umjetnosti Miljenko Foretić

Dulist