Aktualno

[FOTO] Franković: Mislim da je dobro da plaža u Uvali Lapad ima svog koncesionara

DSC 8825 1

Gradonačelnik Mato Franković jutros je opet obišao plažu u Uvali Lapad te se osvrnuo na izvršene radove na ovom područja.

-Sve površine su pokošene, uređene i očišćene te imamo dovoljno postavljenih kanti za smeće. Bivši koncesionar je dopustio da se koriste i stalci za suncobran na plaži tako da svi koji imaju svoj suncobran mogu ga donijeti i koristiti stalak. Onaj nedovršeni bazen je ispumpan. Osigurano je cijelo područje, postavljena je i zelena mreža da ne predstavlja vizualno onečišćenje u prostoru. Danas ova plaža i područje izgleda zadovoljavajuće – rekao je Franković te dodao kako je potrebno riješiti pitanje budućeg koncesionara.

-Svakako je formalno pravo važno istaknuti da je plaža u ovom trenutku bez koncesionara jer je Visoki upravni sud rekao da koncesija bivšeg koncesionara više ne vrijedi. Na tu istu odluku, Državno odvjetništvo je uložilo žalbu. Međutim odluka DO, odnosno odluka Visokog upravnog suda nije delegirala mogućnost žalbe, ali je istovremeno dopustila da koncesionara nema. Grad Dubrovnik je zbog zdravstvene ugroze preuzeo ulogu održavanja navedenog prostora. Sva sredstva za održavanje će biti plaćena iz proračuna Grada Dubrovnika, odnosno naknade za pomorsko dobro – rekao je i dodao kako smatra da je jedino dobro rješenje da plaža ima koncesionara.

-Ono što je ključno, treba pričekati da svi ovi procesi završe. Tada možemo razgovarati sa Županijom, kako i na koji način, putem kojeg modela upravljati ovom plažom. Budući da se radi o izrazito značajnom infrastrukturom objektu, mislim da je dobro da plaža ima svog koncesionara jer obuhvaća velik broj površina i prije svega zatvorenih prostora, ugostiteljskih objekata, trgovačkog sadržaja i slično. Zato mislim da je dobro da ima svog koncesionara, ali treba izabrati onoga tko je voljan uložiti značajna sredstva i poštivati urbanističko-arhitektonski natječaj koji je jasno kazao kako i na koji način ovdje treba biti i izgledati – zaključio je.

-Danas smo spojili vodomjere koji su na zahtjev bivšeg koncesionara raskinuli ugovor s Vodovodom Dubrovnik. Mi smo ih danas spojili te će potrošnja vode ići na teret proračun Grada. Vidjeli smo da je u pola sata izašlo otprilike dva kubika, što znači da postoji curenje negdje. Tako da ćemo zamolit bivšeg koncesionara da izađe na teren, da još jednom pustimo vodu da vidimo gdje to curi kako bi onemogućili bilo kakvu štetu, ne daj Bože poplavu u unutrašnjim prostorima, a istovremeno kako bi pružili građanima vodu na tuševima. Važno je istaknut navodnjavanje svih javnih javnih površina – osvrnuo se Franković na pitanje o dostupnosti pitke vode i opskrbi plaže sa tuševima te objasnio što će biti sa ‘piramidom’ na plaži. Riječ je o drvenoj instalaciji na sredini plaže za koju Franković smatra da bi joj se mogla pronaći namjena.

-Što se tiče ‘piramide’, ona se može iskoristiti za službu Crvenog Križa, odnosno spasioca na plaži. Trebamo samo vidjet na koji način je privest svrsi, odnosno iskoristiti je u jednu plemenitu stvar. Trenutno smo u razgovorima s Crvenim Križem Dubrovnik da pronađemo spasioca na ovoj plaži. Kao što već znate, već godinama radimo s njima, ali samo s plažama koje su pod upravljanjem Grada i sad, kako se ovdje radi o privremenom upravljanju, vidjet ćemo hoće li moći išta poduzeti. Ipak bi ovdje spasilačka služba bila dobra – rekao je. Potom se osvrnuo i na pitanje o uklanjanju klupa s plaže.

-Treba poštovat urbanističko-arhitektonski natječaj. Zašto nije do kraja poštovan, nije pitanje za mene. Treba ispoštovati sve ono što je takav natječaj propisao, u konačnici odabrano je najbolje rješenje. Treba cijeli prostor oplemeniti sukladno s tim natječajem. Ono na čemu ćemo mi inzistirati kada se natječaj bude raspisivao je da se poštuju svi parametri urbano-arhitektonskog natječaja, veći broj zelenih površina – odgovorio je Franković.

-Sukladno Zakonu u pomorskom dobru jasno su definirane obveze jedinice lokalne samouprave sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom. Grad Dubrovnik upravlja svim onim plažama koje su pod direktnom ingerencijom Grada Dubrovnika. Tu vidite da mi dobro radim svoj posao. Što se tiče ove plaže, ona nije sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom evidentirana kao plaža koja je u okviru upravljanja jedinice lokalne samouprave. Ona je u okviru upravljanja jedince regionalne samouprave – osvrnuo se Franković na očitovanje Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist