Kultura

[FOTO] FA Linđo oduševio publiku ispred Katedrale

lindjo na Igrama 9

Folklorni ansambl Linđo uveličao je jubilarne 75. Dubrovačke ljetne igre s četiri nastupa prepuna živopisnih folklornih kreacija i žive baštine. Na posljednjem, sinoćnjem nastupu u ovoj festivalskoj sezoni, domaćoj i stranoj publici su ispred Katedrale kroz glazbu i ples donijeli svu ljepotu i bogatstvo folklora.
Na bogatom i raznovrsnom programu našla se, među ostalim, najtrofejnija hrvatska folklorna koreografija svih vremena, ‘Podravski svati’, ‘Posavina’ doktora Ivana Ivančana te ‘Vrličko kolo’ prof. Zvonimira Ljevakovića, osnivača ansambla Lado, potom ‘Zdravi bili ded i baka’, skladba Emila Cosetta te jedan baranjski set ‘Alaj fino to baranjsko vino’ i ‘Baranjsko kolo na brzo’.
-Bila nam je čast. Vidimo se i sljedeće godine, kada slavimo 60. rođendan – poručili su Linđovci nakon nastupa kojeg je festivalska publika nagradila dugotrajnim aplauzom.
Folklorni ansambl Linđo neizostavan je dio programa Dubrovačkih ljetnih igara od 1967. godine, a njegove tradicionalne festivalske nastupe koji svjedoče i slave bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine, uvijek rado posjećuje kako strana tako i domaća publika.
Folklorni ansambl Linđo, osnovan 1965. godine, nazvan je po omiljenom i najpoznatijem narodnom ples Dubrovačkog primorja, Župe i Konavala. Kolo linđo se, uz festu sv. Vlaha, dubrovački govor, umijeće izrade konavoskog veza, klapsko pjevanje, nijemo kolo Dalmatinske zagore, bećarac, međimursku popevku i brojna druga kulturna dobra iz raznih krajeva Lijepe naše, nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ansambl je dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Od 1967. redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, a na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i svijetu uspješno promovira ime Dubrovnika i Hrvatske.

Na programu Dubrovačkih ljetnih igara sutra je donacijski koncert „Mladi za mlade“ u atriju Kneževa dvora u 21 sat. Ulaznice za ovaj koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati. Kupnjom Mastercard karticama ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje Mastercard karticama na 2 ili 3 rate.

Pročitajte još

Dubrovačka umjetnica Iva Laterza Obuljen svoju izložbu otvara u Istri i Zagrebu

Dulist

Ne propustite andaluzijske ritmove flamenca u izvedbi Cristina Aguilera Flamenco Tria

Dulist

(FOTO) Na Lokrumu premijerno izvedena Shakespareova ‘Oluja’ u režiji Vita Taufera

Dulist