DuList IN

[FOTO] Emotivnom izvedbom Claudio Constantini oduševio je publiku u Cavtatu

epidaurus festival 14

Uspješan koncert Claudia Constantinija, jednog od rijetkih svjetski poznatih majstora bandoneona, održan je ovog petka u intimnoj atmosferi Ville Banac. U okviru programa ‘DE EPIDAURO / Čarobnjak bandoneona’, publika je imala jedinstvenu priliku uživati u emotivnoj i strastvenoj izvedbi virtuoznog multinistrumentalista, koji je tijekom koncerta, kroz ‘crtice’ između djela, pojašnjavao svoj odabir ovog rijetkog instrumenta, govorio o tome što ga je inspiriralo kroz život i kako su ga roditelji poticali na glazbeni put.

Njegova svjetska reputacija vrhunskog izvođača, koju je izgradio nastupajući u više od 30 zemalja i osvajajući prestižne nagrade poput Global Music Award 2021. godine te nominacije za Latin Grammy 2019. godine, bila je poseban motiv za posjetiti ovaj događaj.

Constantini je tijekom večeri izveo pažljivo odabrana djela, pružajući duboko emotivno putovanje kroz različite glazbene stilove. Na repertoaru su se našla djela J.S. Bacha, uključujući Prelude in G Major, bwv.1007 i monumentalnu Chaconne iz Partite br. 2, bwv.1004, dok su strast i melankolija Astora Piazzolle oživjele kroz izvedbe Adiós Nonino i Oblivion. Publika je uživala u zvucima tanga s djelima Carlosa Gardela, kao i u originalnim skladbama poput La Foule/Reminiscencias, La Valse Perdu i Valse des Adieux. Program je zaključen impresivnom izvedbom Bachove Toccate i fuge u d-molu, bwv.565, čime je završena večer glazbenih bravura i dubokih emocija.

Kao jedan od rijetkih svjetskih bandoneonista, donio je na Epidaurus Cavtat Festival nešto uistinu posebno – koncert prožet suptilnim emocijama i nevjerojatnom tehničkom preciznošću. Izvedba nije bila samo tehnička demonstracija virtuoznosti, već i intiman glazbeni trenutak. Publika je imala priliku saznati mnoge tehničke zanimljivosti o instrumentu i njegovim mogućnostima. Nakon koncerta, umjetnička direktorica Epidaurus Cavtat Festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović, i Claudio Constantini održali su zanimljiv razgovor, u kojem se umjetnik prisjetio svojih početaka, inspiracija i ideja. Nadamo se da će se ovaj izvanredni umjetnik uskoro vratiti u Hrvatsku!

Ukratko, publika je bila počašćena ne samo virtuoznim izvedbama, već i osjećajem bliskosti i intimnosti koje rijetko koji umjetnik može pružiti na tako poseban način. Constantini je još jednom potvrdio zašto ga mnogi smatraju jednim od najvažnijih izvođača klasične i suvremene glazbe današnjice, a publika je s festivala otišla duboko dirnuta, obogaćena jedinstvenim glazbenim iskustvom.

Foto: Epidaurus Cavtat Festival 

 

Pročitajte još

ZAVRŠNICA SLANOG FESTIVALA ‘Lionsice o ljubavi govore’

Dulist

Što je odgođeno zbog lošeg vremena, a što će se ipak održati

Dulist

Natalie Dizdar stiže u Dubrovnik!

Dulist