Kultura

FOTO Dubrovčani ne mogu odoljeti biti ‘Na rubu pameti’

kmd despot 1

U Kazalištu Marina Držića večeras je gostovao Dragan Despot s Krležinim romanom ‘Na rubu pameti’. Despot potpisuje dramaturšku obradu i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Dragan Despot glumac je nevjerojatne scenske energije i unutrašnje koncentracije, jedan od malobrojnih koji s fascinantnom lakoćom govore Krležinu rečenicu i duboko, mogli bismo reći – gotovo organski doživljavaju i posvajaju sudbinu lika.

U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Sam na sceni,u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju dočarati sve prostore i situacije u kojima se odigravaju Doktorovi sukobi- od blagovaonice, hotela, sudnice i kaznionice do ludnice.

Iako su glupost i licemjerje svevremenske teme, važno je naglasiti kako Dragan Despot želi i uspijeva Krležu igrati upravo u odrazu našega vremena.

Ova monodrama je 2005. godine odnijela gotovo sve važne hrvatske kazališne nagrade, poput Dujšinove nagrade, Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumaca.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist